*Nettavisen* Nyheter.

Fransk terrorekspert sammenligner med Breivik

Foto: ERIC CABANIS (Afp)

Tre tidligere soldater med nazisympatier er ettersøkt for drapene i Frankrike.

20.03.12 15:31

Toulouse (NTB): Drapene på jøder og soldater av afrikansk opprinnelse i Frankrike minner om framgangsmåten til Anders Behring Breivik, mener fransk terrorekspert.

- Målet var å drepe, og drepe flest mulig, her som i Norge, sier Jean-Yves Camus til Aftenposten.

Mandag ble en lærer og tre barn drept ved en jødisk skole i byen Toulouse. Ifølge president Nicolas Sarkozy er det slått fast at gjerningsmannen er den samme som tidligere har drept tre soldater med afrikansk og karibisk bakgrunn.

Sarkozy har pekt på rasistiske og antisemittiske holdninger som et mulig motiv for ugjerningene. Ifølge det franske magasinet Le Point er tre tidligere soldater med nazisympatier ettersøkt for drapene.

Jean-Yves Camus, som er ekspert på terrorisme og høyreekstremisme, sammenligner seriemorderen med Anders Behring Breivik.

- Den franske gjerningsmannen har operert alene, og det er samme type våpen, samme ekstreme kaldblodighet, samme presise mål og trolig samme ideologi. Vi hadde alle en mistanke om at dette ville skje før eller siden, sier Camus.

Det jødiske samfunnet i Oslo har innskjerpet sikkerhetstiltakene etter drapene i Toulouse mandag.

- Dette kunne like gjerne skjedd i Norge, vi føler oss slett ikke trygge, sier lederen for Det mosaiske trossamfunn, Ervin Kohn, til Vårt Land.

Trossamfunnet driver flere aldersboliger, samfunnshus og barnehage i tillegg til synagogen. Nå har de innført flere sikkerhetstiltak. og varslet politiet, som ifølge Kohn har lovt å kjøre oftere forbi og kontrollere trossamfunnets bygninger enn vanlig.

- Vi er en utsatt gruppe, og skulle gjerne sett at det sto polititjenestemenn permanent her, sier Kohn.

Bare den siste måneden har trossamfunnet registrert elleve hendelser, alt fra flaskekasting på synagogen, tegninger av Davidskorset og hakekors i snøen til drapstrusler mot navngitte personer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.