RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Et av de franske flyene lander i Västerås i Sverige tirsdag kveld. Flyene skal delta i slukningen av den verste skogbrannen i Sverige i moderne tid.
Et av de franske flyene lander i Västerås i Sverige tirsdag kveld. Flyene skal delta i slukningen av den verste skogbrannen i Sverige i moderne tid. Foto: Fredrik Sandberg / Tt (NTB scanpix)

Franske fly deltar i slukningsarbeidet

Tre franske fly får en viktig rolle i arbeidet med å slukke den voldsomme skogbrannen i Sverige onsdag.

Det dreier seg om to fly med stor kapasitet til å frakte vann, samt et overvåkingsfly.

- Dere er veldig etterlengtede, sa landshövding Ingemar Skogö da han tok imot besetningen på flyene i Västerås i Västmanland tirsdag kveld.

Meningen er at flyene skal settes inn i slukningsarbeidet på formiddagen onsdag.

Italienere forsinket

I første omgang er det i randsonene av brannen at innsatsen konsentreres.

- Senere er det jo slik at vi må slukke alt innenfor også, sier Hans Granholm fra den svenske redningstjenesten.

To italienske spesialfly er også ventet til Sverige onsdag. Disse flyene kan frakte over 6.000 liter vann – fire ganger så mye som helikoptrene som så langt har vært brukt i slukningsarbeidet.

Ifølge avisa Expressen er de italienske flyene blitt forsinket i flere dager på sin ferd fra Sør-Europa.

Etterlengtet regn

Så langt er over 190 kvadratkilometer svidd av i brannen i Midt-Sverige, og én person er omkommet. Svært høye temperaturer, ekstrem tørke og vind har fått flammene til å spre seg raskt.

Situasjonen bedret seg imidlertid noe tirsdag, blant annet fordi det begynte å regne i deler av det berørte området. Dermed kunne brannfolkene begynne selve arbeidet med å slukke flammene, og ikke bare forsøke å hindre dem i å spre seg.

Likevel var skogbrannen fortsatt ute av kontroll. Natt til onsdag var det for mørkt til å drive slukningsarbeid, og mannskapene nøyde seg derfor med å overvåke området fram til det igjen ble lyst.

Store verdier tapt

Skogbrannen er den verste i Sverige i moderne tid, og myndighetene anslår at tømmer til en verdi av 300 millioner kroner kan ha gått tapt.

- Som alltid ved denne typen hendelser får vi merke hvor små vi er i møte med naturens krefter, sier statsminister Fredrik Reinfeldt til nyhetsbyrået TT.

Om lag 1.200 personer er blitt evakuert som følge av brannen, og rundt 350 mennesker deltar i slukningsarbeidet. Det fryktes at arbeidet vil kunne pågå så lenge som i én måned. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere