Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Franske jagerfly har startet operasjonene mot Gaddafi

Foto: sebastien dupont (Afp)
Sist oppdatert:
Skal hindre Gaddafis styrker å angripe sivile.

Franske jagerfly er lørdag ettermiddag i gang med operasjonene som skal stanse Gaddafis styrker fra å angrepe sivile i Libya.

De siste meldingene fra franske myndigheter går ut på at kampflyene er klare til å angripe Gaddafis stridsvogner.

- Fra og med nå er våre fly over Libya for å stoppe angrepene på sivile og byer. Franske fly er klare til å gripe inn overfor stridsvogner og soldater som truer sivile i Libya, sa Frankrikes president Nicolas Sarkozy under en pressekonferanse ved 15.45-tiden lørdag.

Franske journalister sier til Al Jazeera at jagerflyene vil starte målrettede angrep mot Gaddafis stridsvogner rundt Benghazi for å markere at Gaddafi har brutt våpenhvilen.

De franske kampflyene skal være av typen Dassault Rafale.

Italia bidrar med base for luftangrep mot Libya, og de kan delta i luften om det blir nødvendig, sier Italias statsminister Silvio Berlusconi til nyhetsbyrået ANSA.

- Tiden er inne for å handle
- Oberst Gaddafi har skylden i dette. Han har løyet til det internasjonale samfunnet. Han hadde lovet en våpenhvile, men har brutt den, uttaler Storbritannias statsminister David Cameron til Sky News.

- Han fortsetter brutaliteten mot sitt eget folk, slik at tiden er inne for å handle. Det haster å håndheve FN-resulosjonen. Vi kan ikke tillate at slaktingen av sivile fortsetter, sier Cameron videre.

- Ingen tid å miste
Toppledere fra Europa, USA og den arabiske verden var lørdag samlet til et hastemøte om situasjonen i Libya. Her møtte også norges statsminister, Jens Stoltenberg.

Samme dag offentliggjorde statsministeren at Norge er klare til å sende seks F-16-fly til Libya for å håndheve flyforbudsonen.

- Vi står overfor en akutt situasjon i Libya, og vi har ingen tid å miste. Nå er det tid for å handle. Gaddafi har hatt mange muligheter til å respektere FNs vedtak om en våpenhvile, men har ikke fulgt opp. Derfor er det nå tid got å iverksette millitæraksjoner, sa statsministeren i sitt innlegg på hastetoppmøtet lørdag.

- I første om gang er det snakk om å håndheve flyforbudssonen, men det kan også bli aktuelt å bombe mål på bakken, sa statsministeren videre.

Les: Norske F-16 kampfly til Libya innen kort tid

Gaddafi: - Dere vil angre
Før hastetoppmøtet sendte Libyas leder, oberst Muammar al-Gaddafi brev til FN, USA, Frankrike og USA der han advarer mot en millitær innblanding.

- Dere kommer til å angre dersom dere gjør noe for å blande dere inn i våre interne anliggender, skrev Gaddafi i et brev til Frankrike, Storbritannia og FN, ifølge hans talsmann Mussa Ibrahim.

Nettavisen følger saken.Trykk F5 for siste versjon.

Her styrter jagerflyet over Benghazi lørdag:

HTML EMBED

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!