Gå til sidens hovedinnhold

Franske jagerfly har startet operasjonene mot Gaddafi

Skal hindre Gaddafis styrker å angripe sivile.

Franske jagerfly er lørdag ettermiddag i gang med operasjonene som skal stanse Gaddafis styrker fra å angrepe sivile i Libya.

De siste meldingene fra franske myndigheter går ut på at kampflyene er klare til å angripe Gaddafis stridsvogner.

- Fra og med nå er våre fly over Libya for å stoppe angrepene på sivile og byer. Franske fly er klare til å gripe inn overfor stridsvogner og soldater som truer sivile i Libya, sa Frankrikes president Nicolas Sarkozy under en pressekonferanse ved 15.45-tiden lørdag.

Franske journalister sier til Al Jazeera at jagerflyene vil starte målrettede angrep mot Gaddafis stridsvogner rundt Benghazi for å markere at Gaddafi har brutt våpenhvilen.

De franske kampflyene skal være av typen Dassault Rafale.

Italia bidrar med base for luftangrep mot Libya, og de kan delta i luften om det blir nødvendig, sier Italias statsminister Silvio Berlusconi til nyhetsbyrået ANSA.

- Tiden er inne for å handle
- Oberst Gaddafi har skylden i dette. Han har løyet til det internasjonale samfunnet. Han hadde lovet en våpenhvile, men har brutt den, uttaler Storbritannias statsminister David Cameron til Sky News.

- Han fortsetter brutaliteten mot sitt eget folk, slik at tiden er inne for å handle. Det haster å håndheve FN-resulosjonen. Vi kan ikke tillate at slaktingen av sivile fortsetter, sier Cameron videre.

- Ingen tid å miste
Toppledere fra Europa, USA og den arabiske verden var lørdag samlet til et hastemøte om situasjonen i Libya. Her møtte også norges statsminister, Jens Stoltenberg.

Samme dag offentliggjorde statsministeren at Norge er klare til å sende seks F-16-fly til Libya for å håndheve flyforbudsonen.

- Vi står overfor en akutt situasjon i Libya, og vi har ingen tid å miste. Nå er det tid for å handle. Gaddafi har hatt mange muligheter til å respektere FNs vedtak om en våpenhvile, men har ikke fulgt opp. Derfor er det nå tid got å iverksette millitæraksjoner, sa statsministeren i sitt innlegg på hastetoppmøtet lørdag.

- I første om gang er det snakk om å håndheve flyforbudssonen, men det kan også bli aktuelt å bombe mål på bakken, sa statsministeren videre.

Les: Norske F-16 kampfly til Libya innen kort tid

Gaddafi: - Dere vil angre
Før hastetoppmøtet sendte Libyas leder, oberst Muammar al-Gaddafi brev til FN, USA, Frankrike og USA der han advarer mot en millitær innblanding.

- Dere kommer til å angre dersom dere gjør noe for å blande dere inn i våre interne anliggender, skrev Gaddafi i et brev til Frankrike, Storbritannia og FN, ifølge hans talsmann Mussa Ibrahim.

Nettavisen følger saken.Trykk F5 for siste versjon.

Her styrter jagerflyet over Benghazi lørdag:

HTML EMBED
Reklame

Tilbud: Nå får du 15 GB til kun 299 kroner i måneden