*Nettavisen* Nyheter.

Franske jagerfly skjøt ned libysk fly

Foto: Anthony Jeuland (Ap)

Dette er trolig første gang at et libysk fly har blitt skutt ned av de internasjonale styrkene.

24.03.11 21:31

Ett av Muammar al-Gaddafis krigsfly ble skutt ned av franske jagerfly over byen Misrata da det krenket den innførte flyforbudssonen i Libya torsdag, melder ABC News.

De internasjonale styrkene har hatt full kontroll over libysk luftrom de siste dagene, men torsdag utfordret Gaddafi den internasjonale koalisjonen og sendte opp et fly av type Soko G-2 Galeb over Libyas tredje største by Misrata.

Norske kampfly på oppdrag
Nedskytingen skjer samme dag to norske F-16-fly ble sendt ut på det første oppdraget i libysk luftrom. De to jagerflyene tok av fra flybasen Souda Bay på Kreta like etter klokken 12.00 torsdag ettermiddag.

- Vi vil ikke gå inn på detaljer på hva de skal gjøre. Vi kan bare bekrefte at de første flyene har tatt av i det første oppdraget under Odyssey Dawn. Vi vil ikke gå inn på varighet eller type oppdrag eller andre detaljer, opplyste talsmann ved Forsvarets operative hovedkvarter, oberstløytnant John Espen Lien, til Nettavisen.

General Carter F. Ham ved den amerikanske Nord-Afrika-kommandoen opplyste mandag denne uken at ingen libyske fly har vært i libysk luftrom siden aksjonen startet lørdag. Amerikanske kryssermissiler har utslettet Gaddafis luftvern i så stor grad at det ikke engang har blitt registrert radaraktivitet fra Libya.

Kritisk i Misrata
Koalisjonsstyrkene har gjennomført bombetokt fem netter på rad for å slå ut strategiske mål i Libya. Likevel fortsetter Gaddafis styrker å angripe sivilbefolkningen med uforminsket kraft.

Situasjonen i Misrata beskrives som kritisk, ettersom den opposisjonskontrollerte havnebyen mangler livsnødvendige forsyninger som vann, mat og medisiner.

- Situasjonen i Misrata er veldig vanskelig akkurat nå, så det er viktig å få sendt inn medisinske forsyninger, sa Morten Rostrup fra Leger Uten Grenser til Nettavisen på telefon fra Tunisia onsdag.

De siste dagene har det blitt meldt at Gaddafis stridsvogner har forsøkt å innta byen, men blitt jaget tilbake som følge av internasjonale flyangrep.

Alle nødvendige midler
De seks norske F16-flyene som er utplassert på Kreta, er Norges bidrag til den internasjonale kampanjen som skal håndheve FN-resolusjon 1973. Resolusjonen ble vedtatt i FNs sikkerhetsråd forrige torsdag, og åpner for bruk av «alle nødvendige midler», med unntak av okkupasjon, for å beskytte sivilbefolkningen i Libya.

De norske kampflyene skal være i stand til å delta på ulike oppdrag i Libya, som blant annet informasjonshenting, luft til luft-operasjoner og luft til bakke-operasjoner.

USA, Frankrike og Storbritannia har allerede utført flere hundre enkeltflyginger med sine fly i libysk luftrom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.