Gå til sidens hovedinnhold

- Franske journalister vitner til kjemiske angrep i Syria

Frankrike er i gang med å teste prøver som er brakt hjem av franske journalister som mener at store mengder kjemiske våpen er brukt av det syriske regimet.

Journalist Jean-Philippe Remy og fotograf Laurent Van der Stockt i den franske avisa Le Monde oppholdt seg sammen med opprørere i hovedstadsområdet i Syria i to måneder. De ble ved en rekke anledninger vitne til det de mener må ha vært angrep med kjemiske våpen, skriver Le Monde mandag.

En høytstående fransk tjenestemann sier at elementer fra det journalistene sier er kjemiske våpen som de smuglet ut av Syria, er overlatt til franske myndigheter og nå blir analysert.

Han sa at Frankrike i likhet med USA og Storbritannia allerede har analysert andre prøver som indikerer, men ikke er bevis for, at det er brukt kjemiske våpen på slagmarka i Syria.

Tjenestemannen, som uttalte seg etter et møte mellom USAs utenriksminister John Kerry, hans russiske kollega Sergej Lavrov og den franske utenriksministeren Laurent Fabius mandag kveld, sa også at de tre ministrene var enige om at enhver bruk av kjemiske våpen i Syria ville innebære en helt ny situasjon.

Etter et angrep den 13. april opplevde fotografen Van der Stockt selv i flere dager pustebesvær og problemer med synet på grunn av gassen han pustet inn.

Ifølge Le Monde har opprørskrigernes fysiske reaksjoner vært så alvorlige at det må være snakk om noe annet og «langt sterkere» enn tåregass.

Gassen utløste pustebesvær, kraftig hoste, oppkast og bevissthetstap. De verst rammede opprørerne måtte evakueres for ikke å bli kvalt, heter det i Le Mondes artikkel mandag.

FN har nedsatt en kommisjon for å granske de mange påstandene som er kommet om bruk av kjemiske våpen i Syria, men FNs inspektører har foreløpig ikke sluppet inn i landet for å gjøre de nødvendige undersøkelsene.

Syriske styresmakter og syriske opprørsstyrker har beskyldt hverandre for bruk av kjemiske våpen, mens begge parter selv nekter for slik våpenbruk. (©NTB)

Reklame

Sjekk ut Nettavisens eksklusive grillpakker: Den amerikanske grillpakken og den moderne grillpakken

Kommentarer til denne saken