Det franske rådet for den muslimske tro (CFCM) opplyste mandag at det saksøker nettgigantenes franske datterselskaper for«kringkasting av en melding med voldelig innhold som støtter opp om terror, eller som i sin natur er egnet til alvorlig krenkelse av menneskeverd og trolig kan ses av mindreårige». I Frankrike kan dette medføre bøter på opp til 75.000 euro og tre år i fengsel.

Facebook sier selskapet raskt fjernet videoen som viser deler av angrepene der en høyreekstremist drepte 50 mennesker da han skjøt mot muslimer i to moskeer i Christchurch for halvannen uke siden. Direktesendingen varte likevel i 17 minutter og ble i tillegg delt på både YouTube og Twitter. Flere nettsteder satte raskt inn ressurser for å fjerne videoen.

Ifølge CFCM, som representerer flere millioner muslimer i Frankrike, brukte Facebook 29 minutter fra sendingen startet til videoen var fjernet.

Flere nettplatt former har lovet å slå ned på deling av voldelig innhold og annet upassende materiale, men kritikerne sier systemene ikke virker. Mens nettselskaper har samarbeidet for å utvikle filtre som skal stanse materiale som vider overgrep mot barn, har de ikke gjort det samme for å stoppe voldelig innhold.

(©NTB)