*Nettavisen* Nyheter.

Franske styrker «nøytraliserte» islamister i Mali

Franske styrker i Mali har «nøytralisert» ti krigere fra al Mourabitoun, en av de militante islamistgruppene som tok ansvar for terrorangrepet i hovedstaden Bamako i november.

Det opplyser Frankrikes forsvarsdepartement etter en operasjon mot al Mourabitoun som fant sted natt til søndag i landsbyen Ménaka nordøst i Mali.

– Etter voldelige kamper som varte i nesten fire timer, ble to pickuper og ti motorsykler beslaglagt. Ti terrorister ble nøytralisert. I tillegg ble et stort antall våpen og eksplosiver beslaglagt, uttaler departementet.

På militærsjargong betyr nøytralisert drept eller fanget.

Gisselaksjon

22 mennesker, blant dem to angripere, ble drept under en gisselaksjon mot hotellet Radisson Blu i sentrum av Bamako 20. november.

Angrepet ble først avsluttet etter sju timer, da maliske styrker stormet hotellet og frigjorde 170 gisler. Blant de drepte var 14 utlendinger: seks russere, tre kinesere, to belgiere, en amerikaner, en israeler og en senegaleser.

Tre militante islamistgrupper, al-Qaida i det islamske Maghreb (AQIM), dens utbrytergruppe al Mourabitoun og Massina Liberation Front (MLF) tok på seg ansvaret for angrepet. Ifølge analytikere kan gruppene ha samarbeidet om aksjonen.

Mange angrep

Det franske forsvarsdepartementet sier i uttalelsen at al Mourabitoun er ansvarlig for mange angrep mot sivile i Mali og Niger, samt lokale og internasjonale hærstyrker.

Gruppen ble stiftet i 2013 av den beryktede islamisten og AQIM-utbryteren Mokhtar Belmokhtar, mannen som sto bak angrepet mot Statoils anlegg i In Amenas i Algerie. Al Mourabitoun har senere tatt på seg ansvaret for en rekke angrep, deriblant i Mali.

Jihadistgrupper med koblinger til al-Qaida tok kontroll over mesteparten av Nord-Mali i 2012. Året etter ble islamistene stort sett drevet bort i en franskledet militæroperasjon, men store deler av landet er fortsatt lovløst og utsatt for en rekke angrep.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag