HELSEDIREKTORATET (Nettavisen): Påsken er snaue fire uker unna - hvordan bør vi planlegge ferien samtidig som coronaviruset brer om seg?

NY OPPDATERING: Helsedirektøren: - Ikke dra på hytta - lokalsamfunnet kan bryte sammen

Nettavisen snakket med lege og fagdirektør Svein Lie etter pressekonferansen mandag denne uken. Mye har imidlertid forandret seg siden da.

Da oppfordret Lie til å dra på påsketur når påsken kommer, bortsett fra om man er syk. Senere denne uken kom imidlertid helsedirektør Bjørn Guldvog med en innstendig oppfordring om at folk holder seg hjemme.

Både de som er i karantene, er syke eller de som føler seg helt friske bør bli hjemme i tiden framover.

– Husk at også du kan bli syk. Derfor er det lurt å være hjemme, sa helsedirektøren fredag.

Årets påske starter 4. april, men foreløpig ser det ikke ut til at koroanviruset vil være over til da.

Guldvog forklarte hvorfor man ikke bør dra på hytta.

– Hensikten er å ikke spre smitte fra lokalsamfunn til lokalsamfunn. Det kan være nok med en person som beveger seg mellom lokalsamfunn som gjør at man får smitteutbrudd stadig nye steder, sa Guldvog.

Her kan du lese alt om coronaviruset.

- Tenk dere nøye om før utenlandsferie

Svein Lie påpekte mandag at det er hygiene som er det aller viktigste for å redusere risikoen for smitte:

- Vask hendene, host og snyt i et papirlommetørkle og vask hendene igjen. Bruk antibac eller tilsvarende, eventuelt host i albuekroken og tenk på rengjøring av flater. Det er hygiene som er grunntrekket, også på påsketuren, sier legen.

Det nye coronaviruset kan gi alvorlig lungebetennelse.

Les også: Norge på 15. plass over land med flest påviste smittetilfeller

Mandag snakket også Nettavisen med Lie om hva folk burde tenke på om de planlegger utenlandsreise i påsken.

- De bør tenke seg godt om før de reiser. Hvis man reiser til et område med utbredt smitte, som Italia, kan man komme til et område hvor man ikke kommer inn - eller du kan havne i en situasjon som gjør at du må sitte i karantene når du kommer hjem.

Torsdag kom imidlertid helseminister Bent Høie med en oppfordring om å droppe alle reiser som ikke er strengt nødvendig, både innenlands og utenlands, mens koronaviruset fortsatt er i omløp. Mange land, deriblant Danmark, Polen og Ukraina, har også stengt grensene sine, så blant annet nordmenn ikke kommer inn i landet.

– Kanskje du ikke er redd for din egen del, men du må være med på å begrense smitten av hensyn til bestemora di oppi årene, til lillesøsteren din som har astma eller naboen som har kreft. Og ikke minst alle de tusener i helsetjenesten som nå skal inn i en krevende tid, sa Høie.

Lørdag innskjerpet Helsedirektoratet tiltakene for å bremse smittespredning.

Fagdirektør Lie sier at nå er det viktig at alle følger med på verdensbildet:

- Les smittevernrådende fra Folkehelseinstituttet (FHI) og reiserådene til Utenriksdepartementet (UD).

Les også: Helsedirektoratet: - Flypassasjerer fra smitteområder må håndteres likt

- Vi har ikke kontroll

- Slik situasjonen er nå, 9. mars, hva bekymrer deg aller mest med utbruddet i Norge?

- Det som er er krevende er å bygge opp kapasitet til å bygge noe vi ikke vet hvor stort blir. Vi må gjøre det både materielt, i form av kompetanse og med rutiner som kan håndtere en situasjon der vi risikerer å ha færre i arbeid, sier Lie til Nettavisen.

- Det er utfordrende, men vi skal klare det. Norge går jo rundt i sommerferien, blant annet, hvor mange ikke er der. Men det er krevende fordi vi har smittespørsmålet i forhold til at folk ikke er der.

Les også: - Det er vanskelig å vurdere dødeligheten mens en epidemi pågår

- Men dere har kontroll?

- I denne situasjonen kan vi ikke si vi har kontroll, men vi er veldig forberedt og har veldig mange tiltak under utvikling.

- Hva vet vi om utviklingen videre?

- Ut fra andre epidemier vet vi at den har et forløp som stiger mot et høydepunkt og faller og kanskje kommer inn i et par nye bølger. Vi vet at det går an å påvirke den bølgen som kommer litt, og det er viktig. Det betyr at vi får bedre kapasitet til å håndtere de som blir syke, så det er vi opptatt av, sier Lie til Nettavisen.

Videoen under viser Nettavisens intervju med fagdirektør Svein Lie i Helsedirektoratet som ble gjort mandag 9. mars. Nye reiseråd er kommet siden.