*Nettavisen* Nyheter.

Fred er ei det beste

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Etter to måneder ender pensjonsoppgjøret i offentlig sektor uten noen varig løsning. Partene er handlingslammet i et valgår.

04.06.09 08:40

Det handler om milliarder av kroner og pensjonsrettighetene til 750.000 ansatte i stat og kommuner.

Stortinget og regjeringen ønsket store forandringer, men etter to måneders tautrekking kaster man inn håndkleet.

Det ville vært politisk selvmord av en rødgrønn regjering å legge seg ut med organisasjonene til en tredjedel av landets yrkesaktive.

Kuvendingen er taktisk forståelig, men for statsminister Jens Stoltenberg må det være en stor skuffelse at han likevel ikke har fått igjennom en fremtidig og robust pensjonsordning for alle ansatte i denne regjeringsperioden. Av og til er nemlig ikke fred det beste, men at man vil noe.

Forhandlingene om et nytt pensjonssystem i staten startet i begynnelsen av april, og dikterhøvdingen Bjørnstjerne Bjørnsons ord kunne vært dreieboken til arbeidsminister Dag Terje Andersen:

«Jeg vælger meg April!

I den det gamle faller,

i den det ny får fæste

Det volder litt rabalder,

dog fred er ei det beste,

men at man noget vil!»

(Bjørnstjerne Bjørnson )

De første uttalelsene fra partene tyder på at man med åpne øyne har utsatt en tung beslutning til fremtidige lønnsoppgjør.

Taperne er de lavtlønte som betaler inn i den offentlige pensjonsordningen, uten å få betalt.

De høytlønte som arbeider i over 30 år, skal fortsatt få 66 prosent av lønnen når de går av som 65-åringer.

Men i 2011 vil ordningen bli forandret ved at man justerer utbetalingene noe ned fordi folk slutter tidligere og lever lengre.

Det er også hovedprinsippet i pensjonsforliket i Stortinget - kombinert med at det skal lønne seg å stå lengre i arbeid.

Du kan lese om utfallet her:Enighet i lønnsoppgjøret i staten

For arbeidsminister Dag Terje Andersen er utfallet en ny ripe i lakken etter at han har fått flengende kritikk for den dårlige aksjeavtalen da regjeringen investerte 4,8 milliarder kroner sammen med Kjell Inge Røkke. Etterfølgeren, Sylvia Brustad, ble i går møtt med mistillitsforslag fra en samlet opposisjon .

Likevel er det grunn til å være fornøyd med at regjeringen til slutt valgte time out. Frykten var at de ville legge enorme beløp på bordet og godta en dyr ordning for de neste 30-40 årene.

Et tips må være å ta opp igjen saken i et år hvor det ikke er valgår.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag