Gå til sidens hovedinnhold

Fred. Olsen kritisk til Munch-museum

Oslo (NTB): Skipsreder og milliardær Fred. Olsens familie har et nært forhold til Edvard Munch. Nå kaster han seg inn i debatten om det nye Munch-museet som han mener har glemt selve kunsten.

- Så langt i denne debatten har ingen tenkt på kunsten og hvordan den best skal presenteres. Man snakker kun om utseendet og beliggenheten til et bygg. Et glassbygg i mange etasjer er sitt utgangspunkt helt feil, sier Fred. Olsen til Aftenposten.

Han sier det er Munchs bilder som står i høysetet og at han ser med kunstnerens øyne når han kommer ut fra utstillinger.

- I et høyt glassbygg vil man miste konsentrasjonen hver gang man må løpe i trapper og stå i kø ved heisen. Mitt forslag er et ettetasjes bygg uten vinduer, også fordi det meste av Munchs kunst ikke tåler direkte sollys: han brukte så mye terpentin.

Fred. Olsen går i et innlegg i Aftenposten inn for at det nye Munch-museet legges der hvor dagens museum ligger: på Tøyen. Å utvide dagens bygning med ett tilbygg, med alle de tekniske muligheter dette gir, vil være vesentlig billigere enn å bygge noe helt nytt, påpeker han.

- Munchs kunst er ikke en oppgave for monumentalarkitektur, sier han. (©NTB)

Reklame

Har vært utsolgt i 14 år: Nå er superutgaven her