Gå til sidens hovedinnhold

- Fredag blir avgjørende i drapssaken mot French

Forsvareren til Joshua French mener at avgjørende bevis i drapssaken blir lagt fram fredag.

Kinshasa (NTB): - Rettssaken mot Joshua French vil bli avgjort av det den norske rettsmedisineren vil legge fram i den militære straffedomstolen fredag, sier nordmannens kongolesiske forsvarer Marie André Mwila.

Advokaten var onsdag ettermiddag hos dommer Serge Kabondo hvor han overleverte den medisinske rapporten om Joshua French som ble presentert i retten tirsdag. Etter at French nå er ferdig med å forklare seg i retten, ser advokaten bare framover og mot fredag når rettsmedisiner Arne Stray-Pedersen skal legge fram obduksjonsrapporten og gjennomgå de tekniske sporene knyttet til Tjostolv Molands død.

Begynner fredag
- Etter mitt syn begynner egentlig rettssaken på fredag, sier Mwila til NTB.

- Selv om vi har møttes i retten tre ganger allerede, er det først når retten får presentert de tekniske funnene at vi berører sakens kjerne, sier forsvareren videre.

Mwila sier han har fått et tillitsfullt forhold til sin norske klient og hans norske advokat Hans Marius Graasvold, som han kaller «maître Hans». Han sier det er mange forhold som gjør drapssaken mot den allerede dødsdømte nordmannen spesiell. Tirsdag ba han aktor i saken, Katenda Nkulu, om å trekke seg fordi han var for personlig engasjert i French og saken hans.

Han er likevel overbevist om at forsvarersiden vil greie å formidle budskapet til de fem militære dommerne, og at de vil frifinne 32-åringen.

Ingen motstrid
Da norske etterforskere ble bedt om å bistå i etterforskningen av Molands død i august i fjor, takket kongolesiske myndigheter også ja til metoder som går mye lenger enn hva rettsteknikerne i Kongo har mulighet til.

Advokaten forteller at justismyndighetene i Kongo mangler tilstrekkelige midler til å gjennomføre en full etterforskning. Det finnes ikke laboratorier som helt ut kan gjennomføre tester slik som det er vist til i den norske rapporten som er lagt fram.

– Det kan se ut som om det er motsetninger mellom hva norske etterforskere fant og det som kongoleserne fant, men det stemmer ikke. De utfyller hverandre, og den norske rapporten går lenger i sine undersøkelser enn det den kongolesiske gjør, sier Mwila.

Kultur
Advokaten trekker fram at de kulturelle ulikhetene mellom Norge og Kongo vil bli et tema når sluttprosedyrene skal holdes.

- Det er viktig å få retten til å forstå to ting: Det ene er at French er preget av å være dømt til døden. For det andre er han ikke kongoleser, han kommer fra en annen kultur og har en annen måte å reagere på som nordmann, sier Mwila med henvisning til at French forsøkte å hjelpe Moland da han fant ham livløs inne på badet i fengselscellen om natten 18. august i fjor.

André Mwila har ført mange straffesaker for retten, men det er første gang han skal forsvare en utlending som allerede soner en straff. Etter at de rettsmedisinske rapportene er lagt fram for retten fredag, håper Mwila at aktor kan begynne på sin sluttprosedyre.

- Dersom aktor er forberedt, kan han gjøre det med en gang. Jeg vil i så fall be retten om en dags pause slik at jeg får forberedt min replikk. Da kan en dom være klar allerede i midten av neste uke, sier advokaten.

Reklame

Enormt salg på alt du trenger til løping

Kommentarer til denne saken