RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fredag kan hun være statsminister

Foto: JONATHAN NACKSTRAND (Afp)
Sist oppdatert:
Helle Thorning-Schmidt ligger an til å bli danskenes nye statsminister ifølge meningsmålingene.

Torsdag går danskene til valg på nytt folketing, og meningsmålingene viser at Helle Thorning-Schmidt (44) fra Sosialdemokratene kan regne med å være landets statsminister fredag morgen. I så fall blir hun den første kvinnelige statsminister i Danmark.

Rødgrønn ledelse
Ifølge én av meningsmålingene (Rambøll) får hennes blokk en oppslutning på 53,40 prosent og 94 mandater i Folketinget mens de borgerlige får 46,60 prosent oppslutning og 81 mandater, skriver Jyllands-Posten.

En måling fra Voxmeter foretatt for nyhetsbyrået Ritzau viser 92 mandater til opposisjonen og 83 til de borgerlige.

Vil gjøre som Jens
Helle Thorning-Schmidt og Sosialdemokratene er forberedt på å danne en rødgrønn koalisjon, ikke ulik den Jens Stoltenberg har ledet siden 2005. Radikale Venstre, som har hatt suksess gjennom hele valgkampen - ligger an til å få 17 mandater og 9,4 prosent av stemmene. Socialistisk Folkeparti (SF) - SVs søsterparti i Danmark - har tapt terreng, men ligger an til å få 19 mandater og 10,7 prosent av stemmene, ifølge meningsmålingen fra Rambøll.

Enhedslisten - det mest venstreorienterte partiet i Folketinget med 27 år gamle Johanne Schmidt-Nielsen som ledende talskvinne - ligger an til å få 7,6 prosent oppslutning og 14 mandater, i så fall en økning med ti mandater fra i dag.

- Det blir jevnt
I den borgerlige leiren ligger Venstre - statsminister Lars Løkke Rasmussens parti - an til å få 41 mandater og 23 prosent oppslutning. De konservative kan forvente 11 mandater og 6,2 prosent. Liberal Alliance ligger an til å få ni mandater og 5,3 prosent. Dansk Folkeparti ligger an til å få 20 mandater og 11,5 prosent.

- Håper du støtter opp i dag, det blir jevnt, skriver Lars Løkke Rasmussen på sin Facebook-side torsdag morgen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere