Gå til sidens hovedinnhold

- Frederic er gammel, men Ola er ung

Professor refser Senterpartiet for ikke å stå helhjertet bak sin statsråd.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe har havnet i offentlig ordkrig med Bellona-leder Frederic Hauge etter at uttalte at han var lei miljøbevegelsens vegring mot å investere i nytt høyspentnett, vannkraftverk og vindmølleparker.

Det tok ikke kort tid før følgende tirade var i lese i NRK:

«Han sprer løgner og kaster dritt, og erklærer krig. Og krig skal han få, tordner Hauge. Han mener Ola Borten Moe er fullstendig inkompetent i jobben og sier trønderen er blitt et politisk problem for regjeringen.»

Sp-ministeren ser derimot ingen grunn til å rygge etter å ha hisset på seg miljøbevegelsen. Han har også fått kritikk fra så vel SV-leder Kristin Halvorsen som fra eget parti.

- Som statsråd og senterpartist så har jeg store ambisjoner på vegne av fornybar energiproduksjon. Nå begynner brikkene å falle på plass. Vi står foran et paradigmeskifte når det gjelder utbygging av et miljøvennlig, framtidsrettet og sikkert forsyningssystem i Norge. Her har også en samlet miljøbevegelse utålmodig, forklarer Borten Moe til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Statsråden har problemer med å forstå kritikken fra Bellona-leder Frederic Hauge: «Jeg mener Bellona tar feil når det gjelder rollen som fossil energi fortsatt kommer til å spille i mange år framover.»

- Stå på, Ola!
Resonnementet gir mening, ifølge professor ved Universitetet i Bergen (UiB), Frank Aarebrot.

- Stå på, Ola! Og La meg få sitere fritt fra Evert Taube: «Fredrik er gammel, men Ola er ung: Sjung av hjerte, sjung!», sier Aaarebrot til Nettavisen.

Professoren refser Senterpartiet for ikke å stå helhjertet bak sin statsråd.

Navarsete har uttalt til VG at: «Det er riktig at Frederic Hauge og Bellona har stilt seg bak og vært positiv både til monstermaster og fornybar energi. Jeg stiller meg derfor ikke bak kritikken av Hauge når det gjelder den del av energipolitikken».

- Glem Oslo Vest!
- Det er sprøtt av partiet å ikke skulle støtte annen virksomhet enn jordbruk. Her markerer Borten Moe seg både i sitt forsvar for pelsdyr og fordi han vil ha olje og gass, reflekterer Aarebrot.

Så mener han det er tullete å skulle fri til Hauge og hans likemenn:

- Sps fremtid ligger i å utvide distriktsrepertoaret. De må slutte å alliere seg med Oslo Vest, som likevel ikke stemmer på Sp!

- Ikke krangle i valgkampen
Aarebrot mener det er verre enn verst at Senterpartiet krangler internt i denne saken:

- Det er dumt å krangle med hverandre i en valgkamp. Det er direkte uklokt! Borten Moe har jo ikke kritisert Liv Signe Navarsete, påpeker Aarebrot.

Han mener Sp-lederen burde nøyet seg med å si at «Ola har sin mening, det er ikke nødvendigvis min». Hun må ikke mase eller kritisere.

- Det er jo opplagt at Borten Moe har rett i hva som skal til hvis partiet skal være noe mer enn et bondeparti, mener han.

40292

Kommentarer til denne saken