– Jeg er glad for at det første norske flyet med norske borgere har landet. Det arbeides intenst med en veldig vanskelig evakuering, men nå er vi i gang med flyginger, sier Solberg (H) til NTB.
Men kaoset rundt den internasjonale flyplassen i Kabul skaper problemer.
– Det er vanskelig å få folk til og inn på flyplassen. Det er det største problemet i evakueringen nå, sier Solberg.
– Uoversiktlig
Situasjonen i Kabul er fortsatt svært uoversiktlig, bekrefter Forsvarets pressetalsmann, brigader Eystein Kvarving til medier som hadde møtt opp på flyplassen.
Forsvaret bistår UD i evakueringen av norsk personell og andre fra Afghanistan, men Kvarving ønsker ikke å gå i detaljer på hvordan dette foregår.
– Dette er ikke over. Vi kommer til å fortsette å bistå UD, sier han.
De evakuerte vil bli fulgt opp av psykologer og stressmestringsteam, opplyser han.
– Det har vært sterke inntrykk i Kabul de siste dagene, sier Kvarving.
23 norske borgere var med på flyet som landet på Oslo lufthavn ved 8.30-tiden, ifølge NRK, blant dem TV 2s reporter Fredrik Græsvik og NRKs korrespondent Yama Wolasmal. I tillegg hadde noen familiemedlemmer til lokalt ansatte afghanere og noen andre europeiske borgere fått plass.
– Det er fint å reise ut. Jeg skulle gjerne vært der og rapportert lenger, men med det arbeidsgiveransvaret TV 2 har så skjønner jeg at de velger å hente meg ut med en så usikker situasjon som det er nå, sier Græsvik til den oppmøtte pressen fredag formiddag.
Reporteren sier at han de siste dagene har fått inntrykk av at situasjonen var mer under kontroll i byen. Han har selv vært i direkte kontakt med Taliban.
– De hadde ikke noen «issues» med at vi var i kontakt med dem. De er en større fare for sivilbefolkningen enn for vestlige journalister, sier Græsvik.
– Jeg hadde jo knapt kommet til landet før byen falt. Det var spesielt. Den usikkerheten, spesielt det første døgnet … hva skjer nå? Blir det krig? Klarer de å unngå kamper? Hvordan vil Taliban oppføre seg? De har en ganske stygg historie.
Det er trist å se Afghanistan falle «tilbake i et mørke», sier Græsvik om Taliban:
– De sier at de skal være snille denne gangen, men man ser allerede nå at de kjeppjager de som har samarbeidet med vestlige styrker, sier Græsvik.
Les også: – Taliban bak brutale drap
Situasjonen er farlig for denne gruppen, mener journalisten.
– Det er synd at det ikke er et logistikkapparat på bakken der som gjør at flere kan bli evakuert ut, i stedet for at vi skal fly halvfulle, nesten tomme fly ut av Afghanistan.
I en rapport til TV 2 mandag sa han at det var flere vestlige borgere som avventet situasjonen:
– Det er så å si umulig å ta seg trygt til flyplassen under de rådende forholdene, sa Græsvik mandag.
NRKs korrespondent Yama Wolasmal hadde en klar beskjed da han kom ut i ankomsthallen:
– Alle er enige om en ting: Det er fred de lengter etter. Og det er det som gir et håp i den utviklingen vi ser, til tross for dramatikken i Kabul. Krigshandlingene er slutt enn så lenge og folk kan puste litt ut, sier Wolasmal.
– Jeg valgte å reise til Afghanistan. Så det er jo ikke meg fokuset skal være på. Det er min jobb. Det har vært tøft å komme hjem og dra fra alle skjebnene vi møtte. Jeg trenger litt tid for å bearbeide dette. Heldigvis har jeg en stor familie som tar meg imot. Det er den beste bearbeidelsen, sier Yama Wolasmal til pressen.
Tidligere denne uken beklaget Yaya Wolasmal at han tok til tårene på direkten.
– Det var et øyeblikksbilde på det jeg så. Det var en helt spontan reaksjon. Så afghanere som har som har opplevd krig i 40 år gå inn i nok en usikker tid. Det var rett og slett en spontan reaksjon på vegne av afghanere, sier han på Gardermoen fredag.
– Det vi ser er en eneste stor tragedie. Det er positive tegn til tross for all elendigheten vi har sett fra flyplassen. Men krigshandlingene har stoppet opp, sier han.
Norske myndigheter har ikke bekreftede tall på hvor mange norske borgere som befinner seg i Afghanistan, men oppfordrer alle til å registrere seg på reiseregistrering.no.
For å styrke arbeidet med evakueringen, har ambassadør Ole Andreas Lindemann blitt sendt ned til Afghanistan for å hjelpe til med arbeidet.