RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fredrikkeprisen til Anne-Grethe Solberg

Oslo (NTB): For seks år siden ble Anne-Grethe Solberg skutt to ganger av eksmannen sin. Lørdag fikk hun Fredrikkeprisen for sin åpenhet i kampen mot vold mot kvinner.

- Fantastisk at noe så meningsløst som å bli skutt i filler av sin eksmann kan bli noe positivt, sa Anne-Grethe Solberg da hun lørdag mottok prisen, som er hedersprisen til Norske Kvinners Sanitetsforening (NKS).

Selv om hun overlevde drapsforsøket for seks år siden, mistet hun en arm og fikk ødelagt hofte. Sanitetsforeningen berømmer Solberg for at hun bruker funksjonshindringen som en veiviser i stedet for en grensesetter. Men først og fremst er prisen en anerkjennelse av Solberg for å bryte tabuer ved å snakke åpent om vold mot kvinner.

- Solberg får Fredrikkeprisen fordi hun har hatt mot til å gi ansikt til et av våre største samfunnsproblem i dag, vold mot kvinner. Og for sin mangeårige innsats for å synliggjøre betydningen av kvinner i lederstillinger i sitt arbeid som organisasjonssosiolog og forsker, sa organisasjonsleder Sølvi Lundgaard i NKS.

Fredrikkeprisen deles ut til personer utenfor foreningen som «på en fremragende måte tar opp og synliggjør saker innenfor NKS' formål og strategiske områder». I tillegg til en statue av foreningens grunnlegger Fredrikke Marie Qvam, følger det med et diplom og 100.000 kroner. Pengene er ikke personlige, og Solberg vil bruke dem til å etablere et prosjekt som skal ha som formål å stoppe partnerdrap og vold mot kvinner ved samlivsbrudd. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere