*Nettavisen* Nyheter.

Fredriksen: Danmark starter gjenåpning av landet over påske

Statsminister Mette Frederiksen sier at Danmark vil kunne begynne med en forsiktig gjenåpning etter påske såfremt alle fortsetter å holde avstand.

06.04.20 21:19

På en pressekonferanse mandag kveld fastslo Frederiksen at tallene går riktig vei. Men hun understreket at tallene gjenspeiler situasjonen for tre-fire uker siden, og at det er helt avgjørende at folk fortsetter å holde avstand til hverandre.

Se direkte øverst i saken!

– Det gjør denne sykdommen ekstra lumsk. For den kan lokke oss i en felle. Få oss til å tro at vi har styr på det. Få oss til å oppføre oss uforsiktig, sa Frederiksen før hun la til at bare en liten endring atferden, kan få store konsekvenser.

De minste først

I første omgang skal det dreie seg om barnehager og skoler for de minste alderstrinnene. De eldste elevene i grunnskolen, fra 6. til 10. trinn, må vente til 10. mai før de kan komme tilbake til skolen.

Les siste nytt om koronaviruset i Nettavisens nyhetsstudio.

Åpningen vil gjennomføres gradvis over fire uker og vil starte fra og med 15. april. Avgjørelsen er basert på helsemyndighetenes faglige vurdering.

Avlyser Roskilde

Samtidig kommer det frem under pressekonferansen at forbudet mot store forsamlinger forlenges til slutten av august.

Forbudet går utover store musikkfestivaler, hvilket blant annet betyr at årets Roskilde-festival avlyses. Den skulle etter planen pågå fra 27. juni til 4. juli.

– Mye utendørs

Frederiksen fastslo mandag kveld at tallene går riktig vei når det gjelder sykehusinnleggelser på grunn av koronaviruset. Hun forsøkte også å berolige lærere og foreldre som er redde for større smittefare.

– Jeg forstår godt at det både vil være foreldre og lærere som vil være bekymret for å bli smittet. Derfor skal barn og voksne være ute så mye som mulig, sa Frederiksen.

Innendørs skal det være mer avstand, og det skal rengjøres oftere, la hun til.

Hun sa også at hvis danskene ikke fortsetter å holde avstand, så kan situasjonen fort forverre seg. Og hun understreket at antall sykehusinnleggelser i dag gjenspeiler smitteutbredelsen for tre-fire uker siden.

– Kan bli lurt

– Det gjør denne sykdommen ekstra lumsk. For den kan lokke oss i en felle. Få oss til å tro at vi har styr på det. Få oss til å oppføre oss uforsiktig, sa Frederiksen før hun la til at bare en liten endring atferden kan få store konsekvenser.

Ifølge den sosialdemokratiske statsministeren skjer den gradvise gjenåpningen av landet på anbefaling fra folkehelsemyndighetene. De har sagt at det er «forsvarlig og hensiktsmessig» å begynne en gjenåpning, understreket hun.

– Vi skal fortsette å vaske hendene, hoste i ermet og bli hjemme hvis vi er litt syke, sa Frederiksen.

Les også: Samfunnsøkonomer støtter de strenge koronatiltakene

Les også: Bent Høie: - Vi har fått koronaepidemien under kontroll

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag