RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fredriksens dag

Sist oppdatert:
Oslo Børs startet uken godt. John Fredriksens siste kupp, Pan Fish og sterke oljeaksjer bidro til oppgangen. Les mer her:
Flere av John Fredriksens selskap var i fokus denne dagen. Hovedindeksen endte opp 0,92 prosent til 399,95 poeng.

Oljetungevekterne med Norsk Hydro i spissen dro med seg hovedindeksen opp. Statoil steg 0,53 prosent til 190 kroner, mens Hydro endte opp 1,54 prosent til 922 kroner.

DNO begynte like før lunsj å bevege på seg. Etter hvert tiltok interessen rundt aksjen og omsetningen økte. Aksjen endte opp 4,55 prosent til 50,50 kroner.

Det gikk noen løse rykter om at Senooc, et kinesisk oljeselskap, skal gjennomføre en due dilligence i DNO. Ryktene spredte seg rundt og bidro til at aksjen steg 4,55 prosent til 50,50 kroner.

Interessen rundt Pan Fish tok seg også kraftig opp på slutten av dagen. Det var stort sett meglerhusene Carnegie, Morgan Stanley, Credit Suisse First Boston og Lehman Brothers som kjøpte aksjer i lakseselskapet. Det kan tyde på at utenlandske fond har fått øynene opp for Pan Fish som endte opp 6,77 prosent.

Det internasjonale meglerhuset sto bak over halvparten av nettokjøpene i Fjord Seafood. Aksjen steg 4,26 prosent.

Utlendingene var ikke så tydelig til stede i de andre lakseaksjene på Oslo Børs. Likevel hadde Cermaq og Lerøy Seafood en sterk avslutning på dagen. Aksjene steg henholdsvis 3,76 og 3,03 prosent.

Dermed kan det tyde på at lakseprisene er på vei opp igjen. I morgen, tirsdag, slipper Statistikk Sentralbyrå tall over eksportpris og volum i forrige uke. Dette vil gi en indikasjon på hvor prisene på fersk laks er på vei.

Markedet jubler over Fredriksens siste skalp og interessen for SeaDrill var stor denne dagen. Aksjen endte opp hele 6,39 prosent til 95,75 kroner.

John Fredriksens SeaDrill topper listen over de mest omsatte aksjene etter at det ble kjent at selskapet nok en gang har vært ute i markedet og hentet penger. Denne gangen trengte SeaDrill penger for å løse ut den amerikanske riggiganten Noble fra Smedvig.

I løpet av helgen er det blitt klart at Noble gir opp kampen mot John Fredriksen og Tor Olav Trøim. Fredriksen må ut med rundt 4,7 milliarder kroner for å løse ut Noble og har i den forbindelse engasjert Pareto og Carnegie til å hente inn 3,5 milliarder kroner.

Emisjonen ble betydelig overtegnet og det vil totalt bli trykket opp 39 millioner aksjer til en tegningskurs på 90 kroner.

Biotechselskapet DiaGenic meldte at to professorer fra Radiumhospitalet holdt en presentasjon der de presenterte forskningsresultater i en undersøkelse rundt brystkreft. Aksjen steg 10 prosent og toppet vinnerlisten denne dagen. Det var stor interesse for aksjen.

Hardanger Sunnhordlanske fulgte etter med en oppgang på 9,50 prosent, men oppgangen er basert på en svært beskjeden omsetning.

Shippingbørsen Imarex endte opp 7,02 prosent. Selskapet meldte tidligere i dag at de har besluttet å slå seg sammen med Norsk Opsjons Sentral. Det nye selskapet skal fortsatt være børsnotert og skal satse hardere innen varederivater samt fraktderivater.

Forsikringsselskapet NEMI steg 7,02 prosent til 61 kroner etter at det ble kjent at en industriell aktør har signalisert at de kommer til å legge inn et bud på 62,50 kroner. Det ble ikke kjent hvem som står bak budet, men det skal allerede foreligge indikerte aksepter på 55 prosent av aksjene.

Rederiet Borgestad toppet taperlisten med en tilbakegang på 4,35 prosent. Omsetningen i aksjen var beskjeden. Det var også tilfellet i Nutri Pharma som endte ned 3,52 prosent. Dataspillprodusenten og spillutvikleren Funcom endte ned 3,23 prosent.

Oppgang i USA

Industri-indeksen Dow Jones starter uken godt og stiger 0,45 prosent til 11.160,15 poeng.

Etter en noe sterkere start faller Nasdaq-indeksen litt tilbake, men er fortsatt opp 0,32 prosent til 2.347,32 poeng. S&P 500 er opp 0,44 poeng til rundt 1.301 poeng.

Oppkjøpet av Lucent Technology bidrar til investorene i USA er blitt mer positive til verdsettelsen av de amerikanske aksjene. Lucent stiger 1,64 prosent.

Det franske kommunikasjonsutstyrsleverandøren Alcatel kjøper den amerikanske rivalen Lucent Technologies. Alcatel blar opp hele 13,4 milliarder dollar for Lucent, og skal innfusjonere begge selskapene. Det nye selskapet blir dermed langt sterkere posisjonert til å møte konkurransen fra blant annet Cisco Systems.

General Motors stiger 2,91 prosent etter at de melder at de har solgt finansieringsenheten til Cerberus Capital Management. Cereberus har med seg Citigroup og japanske Aozora, og blar opp 14 milliarder dollar for finansieringssatsingen til General Motors.

Wall Street ventes opp

Dow Jones ligger an til å starte dagen opp 0,33 prosent. Teknologiaksjene på Nasdaq-indeksen peker opp 0,58 prosent, mens de mer brede aksjene på S&P 500-indeksen indikeres opp 0,50 prosent.

De amerikanske aksjene ligger an til å følge den gode utviklingen i Europa og Asia. I Japan rådet et lite rally etter at det ble kjent at den forventede rentehevingen kan bli utsatt.

En rekke oppkjøp ligger an til å prege dagens handel på Wall Street. I første kvartal og slutten på fjoråret var det enormt mange gigant oppkjøp. Tendensen virker å fortsette inn i andre kvartal.

Det franske kommunikasjonsutstyrsleverandøren Alcatel meldte søndag at de kjøper den mindre amerikanske rivalen Lucent Technologies. Alcatel blar opp hele 13,4 milliarder dollar for Lucent, og skal innfusjonere begge selskapene. Det nye selskapet blir dermed langt sterkere posisjonert til å møte konkurransen fra blant annet Cisco Systems.

General Motors melder at de har solgt finansieringsenheten til Cerberus Capital Management. Cereberus har med seg Citigroup og japanske Aozora, og blar opp 14 milliarder dollar for finansieringssatsingen til General Motors.

Markedet venter spent på enkelte indikatorer over forventningene i USA. Dagen makrotall er blant annet ISM-tallene for tjenestesektoren i mars.

Ellers kan den stigende oljeprisen være med på å legge en demper på den amerikanske handelen. Uroen rundt Irans atomprogram bidrar til å sende oljeprisen videre opp mandag ettermiddag.

Børsfesten fortsetter

De store oljetungvekterne holder seg sterke og bidrar til at Hovedindeksen er opp 1,16 prosent til 400,91 poeng. Statoil stiger 0,79 prosent til 190,50 kroner, mens Norsk Hydro er opp 2,09 prosent til 927 kroner. DNO har snudd den negative starten på dagen og stiger 1,24 prosent.

John Fredriksens SeaDrill topper listen over de mest omsatte aksjene etter at det ble kjent at selskapet nok en gang har vært ute i markedet og hentet penger. Denne gangen trengte SeaDrill penger for å løse ut den amerikanske riggiganten Noble fra Smedvig.

I løpet av helgen er det blitt klart at Noble gir opp kampen mot John Fredriksen og Tor Olav Trøim. Fredriksen må ut med rundt 4,7 milliarder kroner for å løse ut Noble og har i den forbindelse engasjert Pareto og Carnegie til å hente inn 3,5 milliarder kroner.

Emisjonen ble betydelig overtegnet og det vil totalt bli trykket opp 39 millioner aksjer til en tegningskurs på 90 kroner.

Markedet jubler over Fredriksens siste skalp og interessen for SeaDrill er stor. Aksjen stiger 6,11 prosent til 95,90 kroner.

Pan Fish som også er kontrollert av John Fredriksen har en god dag. Aksjen stiger 3,38 prosent og det er stor interesse for aksjene. NA24 iMarkedet kunne i dag melde at det er ventet en avklaring i forbindelse med konsesjonsspørsmålet i løpet av en måned.

Fjord Seafood stiger 2,50 prosent, mens Cermaq og Lerøy Seafood følger etter med en oppgang på henholdsvis 1,73 og 3,18 prosent.

Videokonferanseselskapet Tandberg stiger hele 5,49 prosent. Den internasjonale investeringsbanken Lehman Brothers står bak hele 80 prosent av nettokjøpene i Tandberg ved lunsjtider.

IT-selskapet Allianse troner fortsatt øverst på vinnerlisten med en oppgang på 12,50 prosent. Omsetningen i aksjen har tatt seg opp, men der er fortsatt ikke noe annet nytt enn at primærinnsider og styremedlem Trond Erik Wennberg har gjennom et selskapet kjøpt 27.000 aksjer til 11,57 kroner pr. aksje.

Hardanger Sunnhordlanske følger etter med en oppgang på 9,50 prosent, men oppgangen er basert på en svært beskjeden omsetning.

Shippingbørsen Imarex er opp 8,36 prosent. Selskapet meldte tidligere i dag at de har besluttet å slå seg sammen med Norsk Opsjons Sentral. Det nye selskapet skal fortsatt være børsnotert og skal satse hardere innen varederivater samt fraktderivater.

Forsikringsselskapet NEMI ba Oslo Børs om å bli pauset siden de ville komme med en melding senere på dagen. Aksjen stiger 7,46 prosent til 61,25 kroner ved lunsjtider etter at det ble kjent at en industriell aktør har signalisert at de kommer til å legge inn et bud på 62,50 kroner.

Rederiet Borgestad topper taperlisten med en tilbakegang på 6,09 prosent. Den nyfisjonerte selskapet Captura faller 4,13 prosent, mens det canadiske oljeselskapet Petrobank Energy and Resources er ned 3,85 prosent.

Fredriksen-fest på børsen

Oljeprisen fortsetter å styrke og nærmer seg igjen 67 dollar pr. fat. Urolighetene i Iran bidrar til at markedet er bekymret produksjonen og tilgjengeligheten av råolje.

Hovedindeksen stiger 1,04 prosent til 400,40 poeng. Oljeselskapene med Norsk Hydro og Statoil i spissen stiger henholdsvis 1,87 prosent til 925 kroner og 0,79 prosent til 190,50 kroner. DNO er ned 0,21 prosent.

Det er flere andre tungvektere som også gjør det godt denne dagen. Orkla stiger 2,62 prosent, mens Pan Fish er opp 1,23 prosent. Petroleum Geo-Service er opp 2,13 prosent, mens Tomra stiger 2,86 prosent.

SeaDrill-fest på børsen

John Fredriksen har igjen gått seirende ut av kampen om et selskap. Denne gangen var det en amerikansk riggkjempe som måtte se seg grundig slått. Noble som startet kampen om det stavangerbaserte riggselskapet Smedvig satt igjen uten en eneste krone i fortjeneste.

SeaDrill har i løpet av helgen ikke helt uventet slukt hele Smedvig. Noble slo til på SeaDrills bud og dermed har John Fredriksen og hans høyrehånd Tor Olav Trøim gått seirende ute av kampen rundt Smedvig. Noble kjøpte Smedvig-familiens eierandeler i Smedvig like før jul i fjor, men fikk ikke ut fingeren i forbindelsen med et tilbud til de resterende aksjonærene i det norske riggselskapet.

John Fredriksen og SeaDrill kom dem i forkjøpet og sikret seg raskt kontroll over hele selskapet. Nå er det blitt kjent at SeaDrill kjører en emisjon for å løse ut Nobles eierandel i Smedvig. Emisjonen på rundt 3,5 milliarder kroner ble betydelig overtegnet på kurs 90 kroner pr. aksje.

SeaDrill topper listen over de mest omsatte aksjene i på Oslo Børs like etter åpningen og stiger 5,83 prosent til 95,25 kroner.

IT-selskapet Allianse troner øverst på vinnerlisten med en oppgang på 16,67 prosent. Selskapet stiger på relativ lav omsetning og eneste nytt er at primærinnsider og styremedlem Trond Erik Wennberg har gjennom et selskapet kjøpt 27.000 aksjer til 11,57 kroner pr. aksje.

Børsnykomlingen Navamedic følger etter med en oppgang på 11,11 prosent.

Imarex melder at de skal slå seg sammen med clearinghuset NOS. Fusjonen innebærer at de skal satse sammen og etablerer en stor enhet innenfor varederivat-handel. Samtidig selger NOS ut sin clearingvirksomhet innenfor aksjederivater til Verdipapirsentralen (VPS) for 175 millioner kroner.

Etter å ha solgt ut virksomheten innenfor aksjederivat clearingen vil NOS sammen med Imarex være fullt fokusert på clearing av frakt- og varederivater.

Imarex stiger 9,70 prosent til 82 kroner.

Forrige ukes suverene vinner topper listen over dagens tapere. DynaPel steg fantastiske 200 prosent i løpet av uken som var, godt hjulpet av aggressiv hamstring fra ekstremtrader Idar Vollvik.

Aksjen faller 10,79 prosent like etter åpningen. Selskapet meldte også forrige uke at de har inngått flere kontrakter. I løpet av helgen har det kommet frem at verdien på disse kontraktene ikke har all verdens verdi og markedet virker å korrigere kursen noe ned.

Biotech-selskapet NorDiag faller tilbake 4,80 prosent på lav omsetning. Rederiet Borgestad som også har vært en av de sterkeste aksjene den siste tiden, er ned 3,04 prosent også der basert på lav interesse for aksjen.

Asia i form

Mandag var det de store selskapene Honda Motor og Samsung Electronics etter en rapport viste at de største selskapene i Japan har planlagt å ekspandere og øke budsjettene.

I Sør-Korea kom det en rapport som viser at eksport-etterspørselsen øker.

Den brede regionale indeksen Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific steg 1,2 prosent til 132,46 poeng. Dermed starter uken godt og den gode utviklingen i Asia fortsetter.

I Japan som står for rundt 60 prosent av den regionale indeksen, hadde den største oppgangen. Nikkei 225 steg 1,8 prosent til 17.365,26 poeng. Aksjene som er notert på den sørkoreanske Kospi-indeksen fulgte opp med en oppgang på 1,4 prosent.

Aksjene i Sør-Korea har nå steg åtte dager på rad, noe som er det lengste rallyet på mer enn fire prosent.

I Australia klatret S&P/ASX 200-indeksen til en ny rekord, mens Hang Seng i Hongkong steg til en femårig topp og endte opp 1,1 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere