Gå til sidens hovedinnhold

Fredsballen til Bollywood-stjerne

Fredsduene for ungdom delte denne uken ut sin fredspris til den indiske skuespilleren og politikeren Vinod Khanna.

OSLO: Ungdomsorganisasjonen fra Furuset har i flere år delt ut sin fredspris Fredsballen til personer og organisasjoner som jobber for fred og ungdom. Årets prisvinner fikk prisen under sitt norgesbesøk denne uka.

Fredsduenes leder, Surgol Ghairat, forteller engasjert om Vinod Khanna, som han fikk gleden av å møte under oppholdet i Oslo.

– Som ambassadør og medmenneske sprer han sin kjærlighet på en måte som setter andre mennesker i sentrum, spesielt barn og unge, sier Ghairat.

Les også: Delte ut Fredsballen på ERAS-festivalen

Kontakt mellom Norge og India

Vinod Khanna er en stor skuespillerstjerne i India. I tillegg er han regissør, fredsambassadør og politiker i det konservative indiske partiet BJP. Her var han også utenriksminister forrige gang partiet var i regjering.

Det var BJP Norge, sammen med høyrepolitikeren og forretningsmannen Mohan Varma Singh og Bollywood-komiteen, som hadde invitert Vinod Khanna til Norge. Singh uttalte under besøket at dette var en del av hans arbeid for å få bedre kontakt mellom Norge og India.

– En dialog mellom Høyre og BJP er viktig, fordi begge partiene har samme borgerlige retning. Jeg, på vegne av BJP Norge, takker Fredsduene for ungdom for at de valgte å dele ut Fredsballen 2012 til kjære eksellense Vinod Khanna, sa Mohan Varma Singh.

Etter prisutdelingen ble det også en stor feiring på en restaurant i Oslo.

Les også nyttårshilsen på dinlokalavis.no: Fredsduene for ungdom møtte kjent guru i Tyskland

Hilsen fra Kabul

I anledning overrekkelsen av fredsballen, overbringer Surgol Ghairat også en hilsen fra nestleder Lemar Ahmed Zhyan i Fredsduene for ungdom. Zhyan er i Kabul og fikk ikke vært med på overrekkelsen av prisen til Vinod Khanna, men han snakker likevel varmt om forholdet mellom India og Afghanistan.

– Vår president Hamid Karzai har studerte mange år i India. Vårt forhold er basert på demokrati, brorskap, solidaritet, og menneskelige bånd. India trenger Afghanistan, og Afghanistan trenger India. Fremtiden ser bra ut hvis vi tenker felles tanker og løsninger, lyder meldingen fra Zhyan.

Han gratulerer også Vinod Khanna med prisen og takker for at han tok turen til Norge.

Vil lage fredskonferanse

Surgol Ghairat benyttet anledningen ved prisutdelingen til å lufte ideen om en fredskonferanse. Hit vil han invitere tidligere vinnere av Fredsballen, sammen med blant andre statsminister Jens Stoltenberg, ordfører Fabian Stang, kulturminister Hadia Tajik, kongefamilien og Stortingets visepresident Akhtar Chaudhry.

– Vi vil også ha med våre viktige støttespillere Venn av Nøff, Khalid Salimi, Harald Lunde, Kai Rune Myhrer, Maulana Mosleh Ghulam Gul, Rafael de la Roubia, Dr. Hai Lee Yang, Farhad Darya, Mohammedullah Naqid og Dagar General Rabani Safai, sier Surgol Ghairat.

Han understreker at fredskonferansen vil holdes under verdigrunnlaget til den multikulturelle ERAS-festivalen.

Surgol Ghairats dikt til Vinod Khanna:

678 Nur 786
A long time ago
an angel
a messenger of love
a peace ambassador
a spiritual leader
a political humanitar leader was born.
At least they say it was cute and lovely
and this story is true.
After many miracle years
It grew up to be you.

The Love Power

Se glimt fra prisvinner Vinod Khannas Bollywood-karriere her:

Reklame

Her får du tak i den nye Pondus-boka