Gå til sidens hovedinnhold

Fredsforhandlinger om Sør-Sudan i Etiopia

Fredssamtaler om Sør-Sudan trolig først fredag.

Samtaler som var planlagt i Etiopia mellom de krigende partene i Sør-Sudan, kommer trolig ikke i gang før fredag, sier FNs Sør-Sudan-utsending, Hilde Frafjord Johnson.

Delegasjoner både fra regjeringen til president Salva Kiir og opprørerne som ledes av tidligere visepresident Riek Machar, har allerede begynt å ankomme Etiopias hovedstad Addis Abeba.

– Noen er kommet, mens andre er på vei. Vi håpet de kunne møtes i dag, men det blir sannsynligvis i morgen fordi Machar befinner seg i bushen, og hans folk må komme fram på mindre tradisjonelle måter, sa Johnson til NTB torsdag.

Hun sier det første hun håper på, er at det raskt kan bli enighet om en våpenstillstand slik at nye kamphandlinger kan unngås, selv om det i første omgang bare er planlagt sonderinger med mer seriøse forhandlinger først om flere dager.

Overvåking

Et viktig ledd i forhandlingene blir å bli enig om en internasjonal og uavhengig mekanisme for å overvåke en våpenhvile.

– Det er ikke mulig å håndheve en våpenhvile uten uhildede observatører. Dette er en klassisk oppgave for FNs fredsbevarende styrker, men i det siste har slikt også blitt tatt hånd om på regionalt nivå, sier hun.

Oppkjøringen til forhandlingene finner sted kort tid etter at den viktige byen Bor i delstaten Jonglei falt i opprørernes hender etter harde kamper i nyttårshelgen.

Fredelig siste døgn

– Det har vært relativt fredelig siden første nyttårsdag da regjeringen kom med sitt tilbud om våpenhvile uten forhåndsbetingelser. Machar har vært mer nølende, sier hun.

– Men spørsmålet er om regjeringen nå er interessert i en våpenhvile når opprørsstyrkene har kontroll over en så viktig by som Bor, sier hun.

Onsdag ble det meldt at regjeringen er i ferd med å sende tusener av soldater til Bor for å gjenerobre byen.

Det er også uklart hva det betyr for samtalene at president Kiir onsdag innførte unntakstilstand i to stater der regjeringsstyrkene har vært i kamp med opprørerne.

På flukt

Tusener av mennesker har flyktet fra kampene i Bor, og ytterligere tusener sitter langs elvebredden og venter på båtskyss til Awerial i delstaten Lakes på den andre siden av elva for å unnslippe kampene.

– Veien til elva er full av tusener av mennesker, mens andre venter på båter for å ta dem over elva, sier François Moreillon i Røde Kors (ICRC).

Frafjord Johnson bekrefter at den humanitære situasjonen er akutt. Noen av dem som har flyktet fra Bor, har også begynt å komme til Juba.

Sør-Sudan ble kastet ut i kaos 15. desember da det brøt ut kamper mellom grupper av soldater i hovedstaden Juba. Uroen spredte seg raskt til store deler av landet. President Kiir beskyldte sin tidligere visepresident Machar for å prøve å iverksette et kupp.

Minst 1.000 mennesker er drept, og 200.000 mennesker er på flukt i landet siden uroen startet. Johnson sier at nærmere 70.000 flyktninger befinner seg i FN-styrkenes baser. (©NTB)