RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fredsforsker: - Danmark har deltatt i massemord

I København hadde titusener av mennesker møtt fram for å markere sin avstand til helgens angrep. Også i andre danske byer var det samlinger mandag kveld.
I København hadde titusener av mennesker møtt fram for å markere sin avstand til helgens angrep. Også i andre danske byer var det samlinger mandag kveld. Foto: Hannibal Hanschke (Reuters)
Sist oppdatert:
Dansk fredsforsker tar avstand fra offisielle Danmark etter terrorangrepet. - I disse dager er jeg ikke dansk, sier han.

Mandag kveld var 30.000 mennesker samlet til en minnestund i København for å ta avstand fra ekstremisme i kjølvannet av helgens terrorangrep.

Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, som talte under arrangementet, har manet den danske befolkningen til samhold.

- Når man uten nåde avfyrer drepende kuler mot uskyldige på et debattarrangement, når man angriper det jødiske samfunn, så angriper man vårt demokrati. Man angriper hele Danmark og alle dansker, sa Helle Thorning-Schmidt i en uttalelse i helgen.

Den danske fredsforskeren Jan Øberg, som er bosatt i Sverige, har skrevet et krast innlegg hvor han går til frontalangrep på statsministerens samholdsbegrep.

«Jeg vil bruke min ytringsfrihet og min ytringsvisdom og vårt demokrati til å bekjempe det krigførende Danmark, som statsministeren vil at vi skal stå sammen om. Danmark er ikke kun et offer nå. Det har også skapt ofre,» skriver Øberg.

«Det har forbrutt seg mot folkeretten og deltatt i massemord på irakere og andre folk, uskyldige. Det har på initiativ av Fogh Rasmussen (tidligere dansk statsminister og NATO-sjef) ført kulturkamp mot, og ikke med, andre kulturer, og han har gjort oss til en besettelsesmakt i fire mørke år i Irak».

«Det Danmark som statsministeren gjentatte ganger og demagogisk fører «alle vi dansker» inn i, og sier at vi skal stå sammen om på sin misforståtte allmoderlig måte, er ikke et Danmark jeg vil være en del av. I så fall er jeg ikke dansk i disse dager,» skriver han.

- Betale en pris
- Antyder du at Danmark selv har skyld i helgens angrep, Øberg?

- Jeg snakker ikke så mye om skyld, men om årsaker. Danmark er i dag en krigførende nasjon i ledtog med USA. Det risikerer man å få betale en pris for. Statsministeren skal ikke snakke for meg i det Danmark som har ført krig og som er et av de mest innvandringsfiendtlige landene i Vest-Europa. De to andre er Frankrike og Nederland, sier leder for den svenske tankesmien TFF, Jan Øberg, til Nettavisen.

Jan Øberg er en dansk fredsforsker som er bosatt i Sverige.

- Hun inkluderer alle dansker i noe som ikke alle dansker har bedt om å inkluderes i. Hun snakker ikke på mine vegne. To mennesker har dødd. Hvor mange mennesker har dansker drept ute i verden? Jeg har aldri sett en så uproporsjonal dimensjon som på minnestunden i går, sier han.

- Hvor mange mennesker har dansker drept ute i verden, Øberg?

- Det har jeg ingen anelse om, men vi har vært et okkupasjonsland i Irak i fire år, og vi var sammen med Norge blant landene som bombet mest i Libya. Og da har man drept en hel del mennesker, sier han.

Innlegget til Øberg er postet på sosiale medier og sendt til ulike redaksjoner. Han sier han har fått flere tusen reaksjoner på sosiale medier hvor han får støtte for sine ytringer.

Er dette terror?
Han mener helgens angrep kan misbrukes politisk til å legitimere Danmarks videre krigføring ute i verden.

- Jeg stiller spørsmålet: Er dette terror eller er den en kriminell handling?

Øberg mener gjerningsmannen var en desperat, aggressiv, forvirret dansk medborger som mest sannsynlig ikke var tilknyttet noen utenlandske terrorceller.

- Min hypotese er at om det hadde vært en danske (etnisk) som drepte en muslim, så hadde du ikke hatt denne historien eller denne minnestunden. Da hadde vi ikke omtalt det som terror. Han gikk nesten aldri i moskeen, og hans religiøse motivasjon var hans palestinske bakgrunn. Klassekamerater har fortalt til danske medier at han hatet jøder, sier Øberg.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Helle Thorning-Schmidt avbildet under minnemarkeringen på mandag.


- Vestlige verdier er bedre
Vedrørende den påståtte kulturkampen som angivelig ble ført av Danmark, trekker Øberg fram tidligere statsminister Anders Fogh Rasmussens håndtering av den såkalte Muhammed-karikaturstriden. Han hevder Rasmussen nektet å treffe ambassadører fra muslimske land mens striden pågikk.

- Det var også et langt personlig intervju i Berlingske Tidende under Irak-krigen. Der sier han at vi skal ikke være redde for å si at våre verdier er bedre enn andres verdier, altså at vestlige, kristne verdier er bedre enn muslimske, buddhistiske og hinduistiske verdier, sier Øberg.


Frykter mer rasisme
Den danske avistegneren Kurt Westergaard, som tegnet de tolv Muhammed-karikaturene i Jyllands-Posten i 2005, sa til Nettavisen i helgen at han fryktet terrorangrepet ville føre til mer hat og rasisme mot muslimer og innvandrere i Danmark.

- Det som bekymrer meg, er skaden dette vil påføre integreringen. I Danmark som i Norge, har vi mange innvandrere og landsmenn som er muslimer. Min bekymring er hvordan vil vår reaksjon være mot disse nykommerne. Vi har brukt mye penger på integrering i Danmark. Hvordan vil den danske befolkningen reagere etterpå? Vil dette skape hat? sa Westergaard.

- Danmark har alltid vært tolerant og vennlig mot sine innvandrere, men jeg vet ikke hvordan situasjonen blir nå som vi er rammet av terror, sa han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere