Fredsprisen går til Liu Xiaobo

Foto: MIKE CLARKE (Afp)

Den kinesiske aktivisten Liu Xiaobo blir tildelt årets Nobels fredspris.

08.10.10 14:01

NOBELINSTITUTTET (Nettavisen): Leder for Nobelkomiteen, Thorbjørn Jagland, kunngjorde årets fredsprisvinner på Nobelinstituttet fredag klokken 11.00.

Fredsprisvinner for 2010 er Liu Xiaobo .

- Med Kinas nye status må det følges økt ansvar. Kina følger flere internasjonale avtaler landet har undertegnet, sier Jagland. Han tar opp vilkårene for pressefrihet og ytringsfrihet.

- I praksis er de klart begrenset i Kina, sier Jagland.

Les reaksjonene på fredsprisen her

Sitter fengslet
Liu Xiaobo sitter fengslet i Nordøst-Kina. Jagland begrunner tildelingen med Liu Xiaobos omfattende kamp for menneskerettigheter i Kina.

- Liu har i mer enn to tiår vært et av de fremste symbol for den brede kampen for menneskerettigheter i Kina, sier Jagland.

Det blir vanskelig for Nobelkomiteen å informere Xiaobo, ettersom han sitter fengslet i Kina.

- Men vi vil gjennom kinesiske myndigheter informere om vår beslutning og be dem videreformidle vår beslutning til Liu, sier Jagland.

Nobelkomiteen var enstemmig i sin beslutning.

Les hele kunngjøringen her.

Les: Stoltenberg gratulerer
Les: - Riktig og svært gledelig
Les: - Norsk UD frykter at dette skal skje

Sensur: CNNs sendinger gikk i svart

Jagland sa i forkant av kunngjøringen at beslutningen ville få enorm oppmerksomhet og skape debatt.

Nobelkomiteen har ikke varslet kinesiske myndigheter om tildelingen.

- Vi forsøkte å kontakte ambassadøren, men han var bortreist, sier direktør for Nobelinstituttet, Geir Lundestad.

Dømt til elleve års fengsel
Liu Xiaobo er en kinesisk litteraturviter og regimekritiker. Han ble dømt til elleve års fengsel i desember i fjor. Året før ble han fengslet for å ha lagt ut artikler på internett der han tok til orde for politiske reformer i Kina. Han ble dømt for å stå bak «Charter 08», som er et dokument hvor de kreves omfattende reformer i Kina.

Liu Xiaobo har blitt et symbol på motstanden mot kommunistpartiet, som ikke viser noen tegn til å gi etter for vestlig press om å gjennomføre demokratiske reformer.

Kina har tidligere ytret press mot norske myndigheter og advart mot at Liu Xiaobo blir tildelt fredsprisen. Utenriksminister Jonas Gahr Støre understreker at Nobelkomiteen er uavhengig.

- Det er ikke grunnlag for Kina å treffe tiltak mot Norge dersom de er uenig i den prisen, sier Støre til TV 2 Nyhetskanalen.

- Kritisk for diplomatiet
Kina-ekspert Stein Tønnesson sa i forkant av kunngjøringen at en tildeling til en kinesisk dissident ville kunne skape store diplomatiske problemer mellom Kina og Norge.

- Det er ingen tvil om at regjeringen og Utenriksdepartementet frykter at noe sånt skal skje, og håper intenst at det ikke vil skje fordi det vil skape store diplomatiske problemer for Norge, sa seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), Stein Tønnesson, til Nettavisen torsdag.

- Nå er Norge og Kina i sluttfasen av å forhandle fram en frihandelsavtale, og det er sannsynlig at den må gis opp hvis en kinesisk dissident får fredsprisen.

- Denne avtalen har Norge satset mye på, og Kina har blitt en meget viktig handelspartner for Norge. Det er et handelsforhold som er til fordel for begge parter fordi vi ikke konkurrerer, men utfyller hverandre. Når Norge ikke er medlem i EU, deltar vi ikke i EUs økonomiske samtaler med Kina. Det gjør det bilaterale forholdet til Kina enda viktigere, sa Tønnesson.

Prisutdelingen skjer på Oslo rådhus 10. desember, som er dødsdagen til Alfred Nobel.

Nobels fredspris er blitt omtalt som verdens mest ærefulle pris. Fredsprisvinneren får også en pengepris på ti millioner svenske kroner.

I fjor gikk fredsprisen til USAs president Barack Obama. Hovedbegrunnelsen for tildelingen var Obamas omfattende initiativ med å ruste ned verdens kjernevåpen.

Alfred Nobel stilte tre krav til fredsprisvinnere, og de trengte bare å oppfylle ett av dem. Det er to klare begrep: «reduksjon av militærstyrker» og «arrangering av fredskongresser». Den tredje formulering som Nobelkomiteen tidvis har valgt å tolke forholdsvis vidt, er «nasjonenes forbrødring».

Les også: - Norsk UD frykter at dette skal skje
Les også: Radiokanal i Oslo utpekt som favoritt
Les også: Fredsprisen går til Barack Obama

Tidligere profilerte fredsprisvinnere:

2009: Barack Obama

2008: Martti Ahtisaari

2007: FNs klimapanel, Al Gore

2002: Jimmy Carter

2001: FN, Kofi Annan

1994: Yasser Arafat, Shimon Peres, Yitzhak Rabin

1993: Nelson Mandela, FW de Klerk

1991: Aung San Suu Kyi

1990: Mikhail Gorbatsjov

1989: Dalai Lama

1971: Brandt, Willy, Vest-Tyskland, 1913-1992. Tidligere forbundskansler, utarbeidet den tyske Østpolitik.

1964: King Jr., Martin Luther, USA, 1929-1968.

1922: Nansen, Fridtjof, Norge, 1861-1930.

1906: Roosevelt, Theodore, USA, 1858-1919. USAs president.

1901: Prisen ble delt likt mellom: Dunant, Jean Henry, Sveits, Grunnlegger av Røde Kors 1828-1910,

og Passy, Frederic, Frankrike, 1822-1912.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag