Gå til sidens hovedinnhold

- Fredsprisen vil legge press på Norge

PRIO-direktøren mener Norge bør nå signere FNs atomvåpenforbud.

Direktør for Institutt for fredsforskning (PRIO), Henrik Urdal, hadde håpet at den iranske atomavtalen skulle få årets Nobels fredspris. Men han er også svært fornøyd med at ICAN ble tildelt den gjeve prisen.

- Først og fremst er vi veldig glade for at Nobels fredspris gikk til kampen mot atomvåpen. ICAN er den uavhengige samfunnsaktøren som har vært aller viktigst for å framforhandle FN-traktaten om forbud mot atomvåpen. Så dette er en viktig pris, sier han til Nettavisen.

- Hva tenker du om at Norge stemte imot FN-vedtaket i juli i sommer?

- Dette er en pris som kommer til å legge press på Norge og andre land til å støtte traktaten. Det åpenbare svaret for Norge er å signere og ratifisere avtalen. Det er det også stor støtte for i det norske folk.

- Vil ikke signere
Statsminister Erna Solberg sier at Norge deler ICANs ambisjoner om en verden fri for atomvåpen, men sier samtidig at Norge ikke vil stemme for FN-traktaten.

- Norge kommer ikke til å støtte et forslag som svekker NATO, sier Solberg.
Hun poengterer at så lenge det finnes andre stormakter som har kjernefysiske våpen, så ønsker hun ikke å støtte en traktat som svekker NATO.

- Solberg fjernet støtten til ICAN
Grethe Østern fra Norsk Folkehjelp sitter i det internasjonale styret for ICAN. Hun forteller til NRK at Solberg-regjeringen fjernet pengestøtten til ICAN.

- Organisasjonen har lite penger. Vi fikk økonomisk støtte fra den forrige norske regjeringen, men den ble borte under Solberg-regjeringen, sier Østern.


- Dette er kjempegøy
Anestesilege og leder for Norske leger mot atomvåpen, Saima Akhtar, er svært fornøyd med årets fredspristildeling. Leger mot atomvåpen, som tidligere har mottatt fredsprisen, sitter i styringsgruppen til ICAN som er en kampanje.

- Dette er kjempegøy og viser hvor viktig arbeidet ICAN har gjort de siste ti årene er. Det er en anerkjennelse av alt arbeidet de har lagt ned, sier Akhtar til Nettavisen.

ICAN Norge jubler over Nobels fredspris. Nå ønsker de å få NATO-landene med på nedrustning.

- Det er en anerkjennelse av mennesker over hele verden som har jobbet hardt med få ressurser for at dette skulle skje. Det betyr først og fremst mye for saken og det å sette atomvåpen og forbud på dagsorden. Fredsprisen føles uvirkelig og overveldende, sier Anne Marte Skaland i ICAN Norge til NRK.

Norge stemte imot
Norge hadde mulighet til å slutte seg til et FN-vedtak om forbud mot atomvåpen i sommer, da 122 land stemte for forbudet. Regjeringen valgte imidlertid å stemme mot forbudet.

Utenriksminister Børge Brende (H) mente forbudet ikke var forenlig med Norges allianseforpliktelser i NATO.

- I denne saken står vi sammen med våre allierte. Det er ikke aktuelt for Norge å støtte forslag i FN som svekker NATO som forsvarsallianse, har Brende tidligere uttalt, ifølge NTB.

Samtlige NATO-land og atommakter valgte å stemme mot eller avstå fra å stemme.

Les også

Disse norske partiene ville ikke ha atomvåpen-forbud

Kommentarer til denne saken