Ved midnatt mandag denne uken utløp fristen for å nominere kandidater til Nobels fredspris for 2022. En nominasjon anses som gyldig dersom den fremmes av blant annet regjeringsmedlemmer, parlamentsmedlemmer, universitetsprofessorer eller medlemmer av Nobelkomiteen (se egen faktaboks).
Det er Nobelkomiteen som avgjør hvem som tildeles prisen.
Hvert år nomineres flere hundre kandidater til den prestisjetunge prisen, men den eksklusive listen over nominerte kandidater forblir hemmelig 50 år fram i tid.
Likevel har en rekke personer bak nominasjonene et behov eller ønske om å fortelle omverden hvem de har nominert.
Store og kjente navn har en tendens til å lekke ut til omverden. I år er det bekreftet at personer som pave Frans, TV-personligheten David Attenborough, klimaaktivisten Greta Thunberg og Wikileaks-grunnlegger Julian Assange, samt organisasjoner som WHO og NATO, er nominert til fredsprisen.
Les også: Greta Thunberg nominert til Nobels fredspris
Tradisjonen tro har PRIO-sjefen Henrik Urdal publisert en liste over et knippe kandidater som han og PRIO-kollegene mener har gjort seg fortjent til den ærverdige Nobels fredspris i 2022.
Urdal har truffet relativt godt i sine vurderinger de siste årene.
Kriterier for forslagsstillere til Nobels fredspris
En nominasjon av en kandidat til Nobels fredspris anses kun gyldig dersom den er fremmet av en person som oppfyller ett av flere kriterier.
Ifølge Nobelstiftelsens statutter regnes en nominasjon for gyldig dersom den er fremmet av en person som faller innenfor en av disse kategoriene, en personlig søknad om tildeling vil ikke vurderes:
* Medlemmer av nasjonalforsamlinger og nasjonale regjeringer (statsråder) samt sittende statsoverhoder
* Medlemmer av Den internasjonale voldgiftsdomstolen i Haag og av Den internasjonale domstol i Haag
* Medlemmer av l'Institut de Droit International
* Medlemmer av det internasjonale styret i Internasjonal kvinneliga for fred og frihet
* Universitetsprofessorer, professorer emeriti og førsteamanuenser i historie, samfunnsvitenskap, rettslære, filosofi, teologi og religionsvitenskap, samt universitetsrektorer, universitetsdirektører og direktører for fredsforskningsinstitutter og institutter for internasjonal politikk
* Personer som er tidligere mottakere av Nobels fredspris
* Medlemmer av hovedstyret eller tilsvarende organ i organisasjoner som er tidligere mottakere av Nobels fredspris
* Fungerende og tidligere medlemmer av Den Norske Nobelkomite (fungerende komitemedlemmer må fremme sine forslag senest på første komitemøte etter 1. februar)
* Tidligere konsulenter for Den Norske Nobelkomite
Kilde: Nobels fredspris
- Vipper mellom demokrati og diktatur
Det er den hviterussiske opposisjonslederen Svetlana Tikhanovskaja som topper PRIO-listen i år. Tikhanovskaja har spilt en ledende rolle med å utfordre regimet til diktator Alexandr Lukasjenko. Hun leder bevegelsen som maner til et fredelig og demokratisk maktskifte i landet.
- Et av de utviklingstrekkene vi ser og følger med på, er demokratitilbakegangen i disse landene som står og vipper mellom demokrati og diktatur. Da er pro-demokratiaktivister en gruppe kandidater jeg håper og tror Nobelkomiteen vil vurdere, sier Urdal til Nettavisen.
- Hviterussland er ett av stedene vi bekymrer oss for, sier han.
Tikhanovskaja har blitt nominert til fredsprisen flere ganger tidligere.
- Hun er definitivt en gjenganger. Det er veldig imponerende hvordan opposisjonen i Hviterussland har klart å holde en ikke-voldelig linje og samlet mange tilhengere over tid, sier PRIO-direktøren.
På andre plass trekker Urdal fram et navn som er ukjent for de aller fleste.
- Dette er en kandidat som mange ikke har hørt om. Det er alltid litt gøy å trekke fram ukjente kandidater.
Les også: Fredsprisvinner Muratov sammenlignet Putins regime med Stalins undertrykkelse
Harsh Mander er en indisk forfatter og aktivist som grunnla kampanjen Karwan-e-Mohabbat (Kjærlighetens karavane) i 2017.
- I India ser vi økende tendenser til religiøs polarisering og vold mellom den hinduistiske majoriteten og den veldig store muslimske minoriteten. Der finnes det flere personer som gjør en fantastisk jobb med å bygge broer og skape forståelse. Mander har en bakgrunn innenfor menneskerettigheter og har jobbet veldig direkte med å engasjere seg for ofre av religiøs ekstremisme, og særlig da fra hinduister mot muslimer, sier Urdal.
Kartlegger brudd på menneskerettigheter
På tredje plass trekker PRIO-direktøren fram to organisasjoner.
- Human Rights Data Analysis Group (HRDAG) holder til i California og var fjorårets vinner av Rafto-prisen. Vi har hatt dem på vår agenda en god stund fordi vi har ønsket å rette fokus på det en del forskningsinstitusjoner gjør for å dokumentere og kartlegge brudd på menneskerettigheter. De produserer rapporter som blir brukt i rettssaker om menneskerettsbrudd, sier Urdal.
- Hensikten er å bidra til å avsløre og straffeforfølge menneskerettighetsbrudd. Det gjør at man kan redusere voldelig konflikt i samfunnet fordi det stiller aktører til ansvar for sine handlinger, sier han.
Les også: Forsker: – Fredsprisen bør skape oppstyr
- KANVAS (Center for Applied Nonviolent Action and Strategies) er en organisasjon med base i Beograd, som springer ut av den serbiske studentbevegelsen Otpor (motstand). De driver med systematisk undervisning og opplæring av aktivister i ikke-voldelige metoder, sier Urdal.
Kinesisk dissidenter
Sist gang Nobelkomiteen tildelte en kinesisk dissident Nobels fredspris i 2010, Liu Xiaobo, havnet Norge i fryseboksen i hele seks år. En felleserklæring signert av både Norge og Kina, hvor Norge forpliktet seg til å respektere kinesiske kjerneinteresser, var det som skulle til for å normalisere relasjonene.
- Den fjerde på listen er også en gjenganger. Det er tre kinesiske dissidenter, som dessverre ikke har blitt mindre aktuelt siden i fjor. Dette er en viktig problemstilling i en situasjon med økende undertrykking og der Kina blir stadig mektigere, sier Urdal.
PRIO trekker fram den uiguriske aktivisten Ilham Tohti som en verdig kandidat. Tohti ble dømt til livstid i fengsel i 2014 for separatisme. Demokrati-forkjemperne i Hongkong er heller ikke glemt i år. Aktivistene Agnes Chow Ting og Nathan Law Kwun-chung havner også på fjerde plass over verdige frespriskandidater.
Og til sist trekker Urdal fram den serbiske menneskerettsorganisasjonen Humanitarian Law Center og grunnlegger Nataša Kandić. Kandić og Humanitarian Law Center, som ble grunnlagt i 1992, har i en årrekke avdekket og dokumentert brudd på menneskerettigheter som kobles til krigene i Kroatia, Bosnia og Hercegovina og Kosovo. PRIO mener mangel på forsoning på Balkan hindrer utvikling og truer fred og stabilitet i regionen.
- Dette er nok en problemstilling som er nærmere oss enn vi setter pris på. Vi ser at det er et økende konfliktnivå på Balkan. Vi er opptatte av å fokusere på den gode innsatsen som gjøres der for å ta opp problemer knyttet til ekstremisme og nasjonalisme på Balkan. Dette er et område som for 30 år siden hadde den alvorligste konflikten på europeisk territorium siden andre verdenskrig. Det kan skje igjen hvis vi ikke er varsomme, sier Urdal.
Trump glimrer tilsynelatende med sitt fravær
Gjennom årenes løp har fire tidligere amerikanske presidenter blitt tildelt Nobels fredspris (Barack Obama, Theodore Roosevelt, Woodrow Wilson og Jimmy Carter). Joe Biden ble nominert til fredsprisen av den britiske parlamentarikeren Chris Bryant midt i valgkampinnspurten høsten 2020. Nominasjonen gjaldt for året 2021.
Så langt er det ingen som har gått offisielt ut og sagt at de har nominert den sittende presidenten.
Les også: Tybring-Gjedde i Fox News-intervju: – Jeg har nominert Donald Trump til Nobels fredspris
Forgjengeren Donald Trump ble nominert til fredsprisen flere ganger da han satt som president, av både norske og amerikanske parlamentarikere. Nominasjonene ble blant annet begrunnet med presidentens dialog med Nord-Korea og tilretteleggingen av en fredsavtale mellom Israel og De forente arabiske emirater.
I år er det imidlertid mye som tyder på at Trump glimrer med sitt fravær på nominasjonslisten – en liste han tidligere har uttrykt sterkt ønske og glede av å være på.
Den godt informerte PRIO-direktøren Henrik Urdal sier han ikke kjenner til noen Trump-nominasjoner i år. Stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp), som har nominert Trump til fredsprisen ved to tidligere anledninger, har ikke nominert ham i år.
Les også: Donald Trump reklamerer med Nobel-pris i ny skrytevideo
Så langt er det tilsynelatende heller ingen omtale av noen eventuelle Trump-nominasjoner i internasjonale medier eller på sosiale medier.
Selv om Trump anklages for å ha oppmuntret og oppildnet til Kongress-angrepet i januar i fjor, har han fortsatt svært mange tilhengere og har nesten hele Det republikanske partiet i ryggen.
Kunngjøringen av fredsprisen skjer i oktober, mens selve utdelingen skjer alltid 10. desember, som er dødsdagen til Alfred Nobel.