Kongefamilien, regjeringsmedlemmer, stortingspolitikere og andre samfunnstopper er til stede når Etiopias statsminister Abiy Ahmed mottar fredsprisen og avholder sitt nobelforedrag under den ærverdige fredsprisseremonien tirsdag ettermiddag.

Begrunnelsen for tildelingen er statsminister Ahmeds initiativ til en fredsavtale med nabolandet Eritrea, innføringen av en rekke demokratiske reformer i landet, samt løslatelsen av politiske fanger.

- Det er skjebnens spill at jeg står her og snakker om fred, sier årets fredsprisvinner, Etiopias statsminister Abiy Ahmed.

- Jeg tar imot denne prisen på vegne av befolkningen i både Etiopia og Eritrea, særlig dem som har ofret livet i fredens tjeneste, sa 43-åringen da han holdt sitt Nobelforedrag i Oslo rådhus.

Han takket også Eritreas president Isaias Afwerki. Abiy er tildelt årets fredspris blant annet fordi han i løpet av sitt første halvår som statsminister greide å slutte fred med nabolandet etter flere tiår med konflikt.

- Helvete på jord

Som ung soldat i den etiopiske hæren var Abiy selv øyenvitne til den lange krigen mot nabolandet i nord. Blant annet fortalte han om den gangen hele enheten hans ble utslettet i et angrep mens han selv hadde forlatt skyttergraven en kort stund.

- Krig er selve innbegrepet av helvete på jord for alle som er involvert. Jeg vet det, for jeg har vært der og kommet tilbake. Jeg har sett brødre slakte sine brødre på slagmarken, fortalte han.

- Da jeg ble statsminister for 18 måneder siden, følte jeg veldig sterkt at det var nødvendig å få slutt på usikkerheten. Det er skjebnens spill som gjør at jeg står foran dere her i dag og snakker om fred, sa Abiy.

- Hardt arbeid

Han understreker at selv om man har oppnådd fred, kreves det hardt arbeid for å vedlikeholde den.

– For meg kan det å skape fred sammenlignes med å plante og dyrke fram trær. Akkurat som trærne trenger vann og et godt jordsmonn for å vokse, trenger freden et fast engasjement, uendelig tålmodighet og velvilje hvis man skal greie å dyrke fram og høste fredens frukter, sa Abiy.

Han trakk også fram et gammelt afrikansk ordtak.

– «Hvis du vil ha en fredelig natt, må også naboen din få en fredelig natt». Essensen i dette ordtaket er en rettesnor for styrkingen av relasjonene i regionen. Vi bestreber oss nå på å leve i fred og harmoni med våre naboer, sa fredsprisvinneren.

- En ekstraordinær forskjell

Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen hyller fredsprisvinner Abiy Ahmed.

- Du har utgjort en ekstraordinær forskjell, sier hun.

- Den norske nobelkomiteen har full forståelse for at fred er noe som skapes sammen med andre. Vi har valgt å gi fredsprisen til deg alene fordi vi mener at du personlig har utgjort en ekstraordinær forskjell på flere områder, sa Reiss-Andersen i sin tale til prisvinneren i Oslo rådhus tirsdag.

Valgt sin vei

- Du er blitt kalt en øyeblikkets mann, sa hun. Samtidig pekte hun på at Abiy fortsatt står overfor store utfordringer i hjemlandet.

- Du har slått inn på en vei som vi mener vil befeste freden og fremgangen i ditt hjemland, sa Reiss-Andersen.

Nobelkomiteens leder hyller også Abiy for hans forsøk på mekle mellom Kenya og Somalia, samt hans engasjement i freds- og forsoningssamtalene i Sør-Sudan.

- Du har vist at forståelse mellom naboer er helt avgjørende i en urolig region. Du representerer en ny generasjon afrikanske ledere som innser at væpnede konflikter og etniske fiendtligheter må løses med fredelige midler, sa Reiss-Andersen i talen.

Les også: Stram regi på fredsprisvinnerens besøk i Norge

Fredsprisvinneren har i forkant av utdelingen blitt kritisert for ikke å svare på spørsmål fra pressen under norgesbesøket.

Nobels fredspris blir alltid utdelt på Alfred Nobels dødsdag, som er 10. desember.

Audiens på Slottet

Fredsprisvinner Abiy Ahmed Ali var i audiens på Slottet før han dro videre til Oslo rådhus for å motta Nobels fredspris.

Her hilste Etiopias statsminister på kong Harald, dronning Sonja, kronprins Haakon og kronprinsesse Mette-Marit.