- Hendelsen fra tidligere i år viser at oppfatningen om at kontrollsystemene og kontrollmekanismene for kjernevåpen er sikre og trygge, er langt fra sannheten, sier kampanjekoordinator Daniel Högsta i ICAN (Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen) til Nettavisen, og kommer samtidig med en klar oppfordring til påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre.

Den anerkjente Watergate-legenden Bob Woodward bringer en oppsiktsvekkende Trump-nyhet i sin nye bok «Peril». Woodward skriver at USAs forsvarssjef Mark Milley var såpass engstelig for Donald Trumps mentale tilstand etter valgnederlaget og kongressangrepet 6. januar, at han fryktet den daværende presidenten kunne handle på impuls og beordre et kjernefysisk angrep.

Les også: - Det kan skape hodepine og trøbbel, og Jens Stoltenberg vil ikke like det

Forsvarssjef Milley avholdt dermed et hemmelig møte i Pentagon for å forsikre om at absolutt ingen skulle utføre noen eventuelle ordre om krigshandlinger eller kjernefysiske angrep fra Trump, uten at Milley selv var involvert i prosedyren for krigshandlinger, ifølge CNN.

Den amerikanske forsvarssjefen kontaktet også sin kinesiske motpart general Li Zuocheng, ifølge Woodwards bok, og forsikret kineserne om at USAs regjering var stabil og hadde ingen planer om å angripe Kina militært.

ICAN ble tildelt Nobels fredspris i Oslo i 2017 for arbeidet med å påpeke de katastrofale humanitære konsekvensene av bruk av atomvåpen og banebrytende innsats for å få til et forbud.

Les også: Eksplosiv kritikk: - Erna Solberg og co har forsømt arbeidet i åtte år

Høyere risiko enn antatt

ICAN mener hendelsen som blir beskrevet i boken til Woodward, er nok et bevis på at verdens kjernevåpen ikke er i helt trygge hender.

- Hendelsen fra tidligere i år viser at oppfatningen om at kontrollsystemene og kontrollmekanismene for kjernevåpen er sikre og trygge, er langt fra sannheten. Sannsynligheten for en katastrofe med kjernevåpen er mye større enn vi tror. Dette er påvist i samarbeid mellom ulike eksperter, deriblant Bulletin of the Atomic Scientists som nå har stilt dommedagsklokken til hundre sekunder på midnatt. Det er det nærmeste vi har vært en kjernefysisk katastrofe, sier Högsta til Nettavisen på telefon fra ICANs hovedkontor i Genève.

Dommedagsklokken er utviklet av en rekke forskere og akademikere innen feltet kjernevåpen og symboliserer hvor nærme menneskeheten er dommedag. Dommedagsklokken har tikket litt fram og tilbake siden den ble etablert i 1947, men har aldri vært så nær midnatt som nå.

- ICAN har redskapet som skal til for å gjøre verden tryggere, sier han og viser til forbudstraktaten.

Les også: USAs forsvarssjef fryktet at Trump kunne starte krig

ICAN oppfordrer nå påtroppende statsminister Jonas Gahr Støre på det sterkeste til å signere FN-traktaten som forbyr atomvåpen.

Oppfordrer Støre til å handle

De potensielle regjeringspartnerne SV og Sp har allerede programfestet ønske om at Norge skal signere avtalen. Ap mener forbudstraktaten er et godt initiativ, men har uttalt at NATO-medlemskapet hindrer Norge fra å kunne signere avtalen.

- For det første anerkjenner vi den rollen som Jonas Gahr Støre spilte med å tilrettelegge for den første mellomstatlige konferansen om de humanitære konsekvensene av atomvåpenbruk, sier Högsta.

Norge var vertskap for konferansen i 2013. 128 land deltok på konferansen som hadde til hensikt å styrke kunnskapen om skadevirkningene av atomvåpen. Prosessen resulterte i dagens forbudstraktat.

- Vi er veldig oppstemte over å ha ham tilbake i denne posisjonen som påtroppende statsminister, og vi forventer at han i det minste vil sørge for at Norge deltar som observatør på forbudstraktatens første statspartsmøte i mars 2022, sier Högsta.

- Vi har fått med oss at det er sterk støtte i Arbeiderpartiet for en norsk tilslutning til forbudstraktaten, så vi forventer at den nye koalisjonen jobber for en norsk tilslutning av atomvåpenforbudet. Om det ikke skjer umiddelbart, forventer vi i hvert fall at det skjer noe i denne regjeringsperioden, sier Högsta.

Les også: - Kina tar grep for å sikre seg mot amerikansk overraskelsesangrep

- Ikke mulig for Norge å signere

Forbudstraktaten trådde i kraft tidligere i år, og er signert av 86 land og ratifisert av 52. Ingen NATO-land har sluttet seg til traktaten. Det er høyst uklart om forbudstraktaten i det hele tatt vil bli en forhandlingsbrikke når Ap, Sp og SV setter seg ned med formelle regjeringsforhandlinger.

- Arbeiderpartiet mener forbudstraktaten er et godt initiativ som bidrar til stigmatiseringen av atomvåpen. Men det er ikke mulig for Norge i dagens sikkerhetspolitiske situasjon å signere den avtalen, har stortingsrepresentant Espen Barth Eide (Ap) nylig uttalt til Nettavisen.

- SV og Sp går inn for å underskrive avtalen. Vi mener det ikke er kompatibelt med Norges forpliktelser som NATO-land. Men vi må kunne uttrykke støtte til forbudstraktatens initiativ, uttalte Eide, som var både forsvars- og utenriksminister under Stoltenberg-regjeringen II.

Les også: Amerikansk admiral: - En reell mulighet for atomkrig

Flere kampklare kjernevåpen

Ifølge beregningene til SIPRI var det i 2020 over 13.080 kjernevåpen i verden, hvorav 3825 var operative. Dette er en økning i antall kampklare kjernevåpen fra 2019, da tallet var 3720.

Kjernevåpnene er fordelt på til sammen ni atommakter: USA, Russland, Kina, Storbritannia, Frankrike, Israel, India, Pakistan og Nord-Korea.