RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fredsprisvinnerens koffert kom ikke til Gardermoen

Nobelkomiteens leder Torbjørn Jagland tok imot Nobelprisvinner Kailash Satyarthi på Gardermoen mandag ettermiddag.
Nobelkomiteens leder Torbjørn Jagland tok imot Nobelprisvinner Kailash Satyarthi på Gardermoen mandag ettermiddag. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Den indiske fredsprisvinneren Kailash Satyarthi ble møtt av Thorbjørn Jagland og Geir Lundestad da han satte sine føtter på norsk jord mandag.

Onsdag mottar han og Malala Yousafza Nobels fredspris. Flyet med den indiske fredsprisvinneren Kailash Satyarthi landet på Gardermoen rett før 12.30 mandag ettermiddag. Først senere på dagen, ved 20.30-tiden, ankommer pakistanske Malala Yousafza.

De to fredsprisvinnerne blir tatt imot av Nobelkomiteens leder, Thorbjørn Jagland, og Nobelinstituttets direktør, Geir Lundestad.

Familien til prisvinner Satyarthi var de første som kom ut til den ventende pressen. De ble flyttet direkte over i en ventende bil, uten å snakke med pressen. 

Litt over klokka 13 kom fredsprisvinneren og svarte på noen kjappe spørsmål fra pressen.

Opplagt prisvinner

- Jeg hadde en fin flytur og fikk sove, så jeg har det fint, var det første Kailash Satyarthi sa til pressen.

- Jeg er så utrolig taknemlig for prisen. Jeg vil takke nobelkomiteen og det norske folk. Dette er ikke bare en ære for meg, men for alle barn i hele verden. Barn som frarøvet utdanning helse og andre rettigheter. Barneslaveri, barnearbeid og barneekteskap har lenge vært et forsømt område. Nå får vi oppmerksomhet fra både politikere og mediene.

Fredsprisvinneren sier han er overveldet over oppmerksomheten etter at det ble klart at han fikk prisen.

- Resposen jeg har fått de siste ukene både fra mitt eget land og resten av verden er utrolig. Allerede første dagen fikk jeg mer oppmerksomhet rundt saken enn jeg har klart å få på 35 år. Prisen vil også hjelpe India. Dette er en utrolig mulighet for å klare å avkaffe barnearbeid, sier Satyarthi før Geir Lundestad stoppet pressen og henviste til pressekonferanse senere.

Han kunne også fortelle at fredsprisvinneren ble noe forsinket da en av koffertene hans ikke hadde ankommet Gardermoen.

Saken fortsetter under bildet.

Kailash Satyarthi tok seg tid til noen minutter med pressen på Gardermoen.


Les også: Alt dette skal fredsprisvinnerne gjøre i Norge

Det blir deres første offentlige opptreden sammen etter Lundestads kritiske uttalelser om Nobelkomiteens sammensetning fredag. Lundestad mener blant annet at personer som har vært statsminister eller utenriksminister, ikke burde sitte i komiteen, fordi det bidrar til å politisere prisen. Jagland har vært begge deler.


Tett program

I løpet av de påfølgende tre dagene skal de to vinnerne gjennom et tettpakket program med blant annet bankett, konsert, fakkeltog, møte med norske skolebarn, utstillingsåpning og tildelingsseremoni.

Det viktigste punktet på programmet, selve fredsprisseremonien, skjer i Oslo rådhus onsdag klokken 13.

Fredsprisvinnerne Kailash Satyarthi (60) og Malala Yousafzai (17) ankommer Norge i dag.

Kjemper mot undertrykking av barn

Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai fikk fredsprisen for deres kamp mot undertrykkelse av barn og ungdom og for alle barns rett til utdannelse. 

17 år gamle MalalaYousafzai ble nevnt som prisvinner i fjor, for sin kamp mot Talibans undertrykkelse av barn. Den indiske Kailash Satyarthi var ikke en av favorittene før utdelingen ble annonsert.

- Med stort personlig mot har Kailash Satyarthi, i tradisjonen fra Gandhi, ledet ulike former for protestaksjoner og demonstrasjoner, alle fredelige, for å rette søkelyset mot grov utnyttelse av barn for økonomisk gevinst. Han har også bidratt til utviklingen av sentrale internasjonale konvensjoner om barns rettigheter, leste Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland iunder kunngjøringen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere