RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AP (Ap)

Fredsprisvinnerens kone på twitter

Sist oppdatert:
- Jeg var i husarrest, nå har jeg fått gitt Xiaobo nyheten om at han vant, skriver kona.

Liu Xia, kona til fredsprisvinner Liu Xiaobo, har ikke vært å få tak i siden fredag kveld. Etter over ett døgn har hun endelig gitt lyd fra seg, melder NTB.

Fikk møte ektemannen

- Brødre, jeg er tilbake. Jeg var i husarrest, jeg vet ikke når jeg får se dere, skriver Liu.

Hun forklarer videre hvorfor ingen har hørt fra henne siden fredag kveld, etter at verden hadde fått nyheten om at ektemannen Liu Xiaobo var tildelt årets Nobels fredspris.

- Telefonen min er ødelagt, jeg kan ikke motta samtaler. Men jeg har møtt Xiaobo og fortalt ham nyheten om at han vant fredsprisen, skriver Liu.

- Hjelp meg å spre denne meldingen, legger hun til.

Ifølge menneskerettighetsgruppen Freedom Now har Liu Xia ikke fått lov til å forlate sin leilighet eller bruke mobiltelefon, etter at hun returnerte fra sitt besøk hos sin fengslede mann. En advokat fra Freedom Now sier at gruppen har fått opplysningene om husarresten fra en kilde i Kina, melder AFP.

Søndag ettermiddag opplyser Dagbladet at kona til fredsprisvinneren fortsatt sitter i husarrest. Det skriver hun i en e-post til avisens reportere i Beijing.

- Gi beskjeden fra meg så raskt som mulig, jeg er satt i husarrest. De har ødelagt telefonen min. Den min virker ikke lenger. Jeg har fått forbud mot å treffe media og venner, skriver hun.

The Wall Street Journal skal ha fått den samme e-posten, videresendt fra en venn av Liu Xia. De refererer også til Twitter-meldingen, der det opplyses at Liu Xiaobo hadde fått nyheten om fredsprisen fra fengselet 9. oktober.

Prisvinner gråt

Liu Xia møtte ektemannen lørdag kveld. Ifølge Dagbladet visste ikke Xiaobo at han da hadde vunnet fredsprisen, som ble utdelt i Oslo fredag formiddag.

I e-posten skriver Xia om fredsprisvinnerens første reaksjon på nyheten:

- Denne prisen går til alle de som døde 4. juni 1989.

Så begynte prisvinneren å gråte, ifølge kona.

Datoen viser til den militære inngripen og massakren mot demonstrasjonene på Den himmelske freds plass i Beijing. Flere hundre mennesker døde i aksjonen.

Mellom 15. april og 4. juni 1989 ble det avholdt omfattende demonstrasjoner av studenter og arbeidere på plassen og tilhørende områder. Selv om protestene manglet en samlet ledelse var kravene økt demokrati og frihet og kritikk av korrupsjon innen det regjerende kommunistpartiet. Det var også demonstrasjoner i andre kinesiske byer, blant dem Shanghai, men de andre protestene forløp fredelig.

Les mer på Wikipedia.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere