RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fredsprisvinnerne møter pressen

Fredsprisvinnerne Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai møtte tirsdag ettermiddag pressen ved Nobelinstituttet.
Fredsprisvinnerne Kailash Satyarthi og Malala Yousafzai møtte tirsdag ettermiddag pressen ved Nobelinstituttet. Foto: Suzanne Plunkett (Reuters)
Sist oppdatert:
Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi møtte pressen.

Pressekonferansen kan du følge direkte i videovinduet over.

- Norge er så kaldt. Har du varme nok klær, spør venner og familie?  Jeg svarer at jeg har aldri kjent en slik varme som i Norge, sier Kailash Satyarthi om møtet med Norge.

- Denne prisen er veldig viktig for millioner på millioner av barn som blir nektet en barndom, de blir nektet frihet og god helse. Barn som blir ofre for terror, som blir tvunget til prostitusjon og til å være barnesoldater. Dette er en stor ære for alle dem, en pris til alle guttene og jentene i verden, sier han.

- Malala er som en datter for meg. Hun er det modigste barnet jeg vet om, sier Satyarthi om sin medvinner.

- Hvis du hever stemmen, kan verden bli bedre. Vi må vise at vi vil kjempe for våre rettigheter. Hvorfor er det fortsatt så mange land hvor barn ikke ønsker seg ipad, men ønsker å gå på skolen, en rettighet de burde ha, sier Malala. 

Vil tilbake til Pakistan

Fakta: Fakta om Malala Yousafzai

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Født 12. juli 1997 i Pakistan.
* Malala Yousafzai ble internasjonalt kjent gjennom en blogg på BBC i 2009. Hun har i flere år kjempet for jenters rett til å gå på skole.
* Vokste opp i den Taliban-kontrollerte Swat-dalen i det nordvestlige Pakistan mot grensen til Afghanistan. Her ble jenteskoler brent ned.
* I 2011 mottok hun Pakistans første fredspris og ble nominert til den internasjonale barnefredsprisen av Kids Rights Foundation.
* 12. oktober 2012 ble hun skutt i hodet av Taliban i skolebussen. Hun ble fløyet til Storbritannia hvor hun ble operert.
* I juni 2013 vendte hun tilbake til England for å begynne på skole i Birmingham.

* På 16-årsdagen i 2013 holdt hun tale i FN.

- Tror du at du en dag kan bli politiker i Pakistan, som Benazir Bhutto, spør en fransk journalist Malala.

- Pakistan er hjemmet mitt. Jeg vil definitivt dra tilbake. Jeg gikk til skolen og så barn måtte gå til hjem for å jobbe. Jeg ønsker å se de i skoleuniform også. Hvis jeg kan hjelpe et barn, hvorfor gjør jeg det ikke? Jeg vil definitivt dra tilbake. Målet mitt er at alle barn får gå på skole. Om jeg blir politiker får vi se på, sier Malala.

Kom til Norge mandag

Både Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi ankom Norge i går.

Yousafzai ble kjent som utdanningsforkjemperen som overlevde et Taliban-attentat og var allerede i 2013 manges favoritt til å motta Nobels fredspris. Da hun besøkte kronprinsfamilien på Skaugum i juni i år, delte hun sine tanker om en fredspristildeling med NTB:

– Jeg bør ikke få fredsprisen akkurat nå, for det er litt for tidlig. Men når jeg ser at jeg har bygd hundrevis av skoler, og tusenvis av barn er på skolen og får utdanning av god kvalitet – når jeg har nådd mitt mål – da fortjener jeg det.

Saken fortsetter under bildet.

Malala Yousafzai ankom Oslo mandag kveld.


Les også: - Jeg er veldig glad for å være tilbake i Norge

Har reddet titusenvis

Indiske Kailash Satyarthi (60) har reddet titusenvis av barn fra hardt arbeid og bidratt til den internasjonale kampen for barns rettigheter.

Fakta: Kailash Satyarthi

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Indisk barnerettighetsaktivist.
* Født 11. januar 1954.
* Aktiv i den indiske kampanjen mot barnearbeid siden 1990-tallet.
* Hans organisasjon Bachpan Bachao Andolan har befridd over 80.000 barn fra slavearbeid.
*Organisasjonen har bidratt til å reintegrere barna i samfunnet og skaffe dem utdanning.
* Satyarthi er også involvert i Global March Against Child Labor og International Center on Child Labor and Education (ICCLE) – en internasjonal koalisjon av NGOer, lærere og fagorganisasjoner, samt Global Campaign for Education.
* Han har vunnet en rekke internasjonale priser
* Bosatt i New Delhi. Gift og har to barn

(Kilde: Wikipedia) (©NTB)

I 1980 startet han organisasjonen Bachpan Bachao Andolan, som har hjulpet barn ut av slavelignende forhold i fabrikker innen teppe- og klesindustrien, og inn i utdanning og et nytt liv.

Les også: Fredsprisvinnerens koffert kom ikke til Gardermoen

Barna er ofte blitt satt i arbeid etter at familien deres har tatt opp lån. Men familiene er ofte ikke i stand til å betale lånet tilbake, og dermed blir barna solgt videre.

Gardermoen 20141208. Nobelkomiteens leder Torbjørn Jagland (t.h) tok imot Nobelprisvinner Kailash Satyarthi på Gardermoen mandag formiddag.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere