21 år gamle Pål André Gustavson tjenestegjorde som kokkelæring på fregatten, da ulykken fant sted. Han befant seg i lugaren med tre andre lærlinger, da KNM Helge Ingstad kolliderte med tankskipet «Sola TS», torsdag 8. november.

– Skroget blir revet bort på lugaren, og det kommer inn et veldig skarpt lys og masse vann strømmer inn. Instinktivt roper jeg «flooding», slik vi har blitt lært opp til.

Les også: Kvinner henges ut etter Helge Ingstad-havariet

- Jeg roper flere ganger og hører ordet «flooding» sprer seg i lugaren til andre lugarer. Så må jeg slutte å rope for å svelge unna sjøvann, forteller 21-åringen i et intervju med TV 2.

Intens lukt av drivstoff og elektriske kabler

Det var starten på noen svært dramatiske minutter for Gustavson og hans kolleger. Kokkelærlingen ser en flerre som går hele veien forut og oppover. Hele gangen over dem på styrbord side har forsvunnet.

Han ser fregattens ekstreme skader, og merker en intens lukt av drivstoff, saltvann, isolasjon og brente elektriske kabler. 21-åringen var spesielt redd for kablene, som potensielt sett kunne ført til et dødelig utfall.

Les også: KNM Helge Ingstad: - Jeg var 10 centimeter å bli revet i stykker

De fire soldatene hjelper hverandre opp, og kommer seg ut av fregatten i bare undertøyet, mens KNM Helge Ingstad fortsatt er i fart.

Les også: Sjøforsvaret: – Ny og kompleks fase i bergingsarbeidet for KNM Helge Ingstad

Alle fire finner til slutt veien til havaristasjonen på innsiden av fartøyet. Da er de endelig ute av en livstruende situasjon. Soldatene er svært lettet, men Gustavson forteller at tankene i ettertid har handlet om hvor nære de var å dø.

I ettertid har Gustavson og resten av mannskapet blitt tatt vare på. De har fått hjelp av leger, psykologer og prestkorpset i Sjøforsvaret.

Les også: Stor fare for at KNM «Helge Ingstad» vil synke mer

Kokkelærlingen forteller til TV 2, at han helt klart vil ut på havet igjen ved en senere anledning.