Gå til sidens hovedinnhold

- Frekkhetens nådegave å advare oss andre mot luksusfellen

- Det er ganske oppsiktsvekkende å lese det FpU sier, mener AUF-leder Eskil Pedersen.

Pedersen reagerer på uttalelsene som FpU-leder Himanshu Gulati kom med til Nettavisen tirsdag, der han advarte mot regjeringens statsbudsjett for 2013.

- Hadde alle ungdommer brukt penger i privatøkonomien på samme måte som regjeringen, så hadde hele landet vært i luksusfellen, sa Gulati til Nettavisen

- Faller på steingrunn
Gulati anklaget regjeringen for uansvarlighet, og kritiserte regjeringen for å bruke for mye penger på trygder og velferdsgoder - og for lite til investeringer for framtida.

- Det er oppsiktsvekkende å lese det FpU sier. Han mener jo hele landet er i luksusfellen, men hele argumentasjonen om luksusfellen faller på steingrunn, tordner Pedersen.

Han mener tvert imot at det er Frp og FpU som er uansvarlige.

- Det er jo slik at de angriper oss for uansvarlig pengebruk, når det de ønsker å gjøre er å bruke opptil hundre milliarder kroner på skattekutt hvert eneste år. Og vi vet at de aller største lettelsene går til de som har mer enn nok fra før av, sier Pedersen til Nettavisen, og legger til:

- De ønsker å ta fra fellesskapet og bruke det til tidenes fest i privat forbruk. Så om noe er luksusfellen, så er det det, mener han.

- Det er totalt uansvarlig
Pedersen påpeker at Frp og FpU også vil bruke mer oljepenger enn regjeringen.

- De vil bruke betydelig mer oljepenger. Det er jo å bruke opp pengene som min generasjon skal bruke i av framtida, og er totalt uansvarlig. Det gjør at han og andre vil møte en folketrygd som er slunken på penger hvis Frp skal få gjennomslag for det de ønsker, hevder AUF-lederen.

FpU-lederen påpekte i intervjuet med Nettavisen at dette ikke handler om hvor mange oljemilliarder man bruker.

Her er noen gode eksempler på Luksusfellen:

- Jens Stoltenberg definerer ansvarlighet og uansvarlighet etter antall kroner man bruker. Det er ikke det det handler om, men hva man bruker pengene på, sa Gulati.

Gulati var klar på at det må kuttes i trygde- og velferdsutgiftene.

- Poenget er at det er forbruk og ikke investering. Veksten i velferdsutgiftene er Norges største utfordring fremover, og vi er nødt til å stramme inn så vi bruker mindre penger der. Jeg sier ikke at vi må kutte over dagen, men det må gjøres gradvis, sa FpU-lederen.

- En suksesshistorie
AUF-lederen synes det er en ærlig sak at FpU sier at de vil kutte i trygder og andre velferdsgoder.

- Det synliggjør de ikke veldig ofte, men hvis FpU ønsker det, er det en ærlig sak, sier Pedersen, og fortsetter:

- Vi har jo hørt i tiår på tiår fra høyresiden at måten Norge og velferdsstaten er organisert på, ikke er bærekraftig. Så har det vist seg å ikke stemme i det hele tatt. Det er tvert imot vist i andre land som har kuttet skattene slik Frp ønsker, at de har havnet i luksusfellen, sier Pedersen.

Han sier også at andre land som har kuttet i trygde- og velferdsordningene, er land som har store forskjeller, en uordnet økonomi og stor gjeld.

Men med politikken som den rødgrønne regjeringen fører, mener Pedersen at man i motsetning har klart å holde arbeidsledigheten lav, ha en bærekraftig økonomi og samtidig beholde de gode trygdeordningene.

- Vi har ikke brukt for mye oljepenger, satset på mange ting og likevel bevart våre ordninger. Det har vært en suksesshistorie, mener AUF-lederen.

Her er enda flere saker fra Luksusfellen:

- Frekkhetens nådegave
Pedersen mener utspillet fra FpU rett og slett er pinlig.

- Det er nesten pinlig å være et ungdomsparti som ønsker å overføre enorme summer i skattekutt til de aller rikeste og bruke mer oljepenger, og så advare oss andre mot luksusfellen. Det er frekkhetens nådegave, sier Pedersen.

- Han vil gi skattelette til de rikeste, samtidig som han vil at de trygdede skal ta regningen. Det er en skinnhellig argumentasjon, for det henger ikke sammen, sier Pedersen.

Gulati mener at man bør kutte i velferdsgodene, og i stedet bruker mer penger til for eksempel infrastruktur. Sistnevnte er ikke Pedersen uenig i.

- Hadde Gulati heller brukt 100 milliarder kroner på vei og jernbane, da kan vi jo diskutere det. Men det er jo ikke det han vil, for han vil gi mye av det til privatforbruk til de som har nok fra før, sier han.

- Deres politikk er luksusfellen
AUF-lederen sier han gjerne er med på å diskutere hvordan vi fører bærekraftig politikk, gjør de riktige valgene og investerer for framtida.

- Men når FpU snakker om luksusfellen, det er virkelig da man bør lytte nøye. For de har jo en politikk som er luksusfellen, og derfor er det ironisk at det er de som advarer mot det, sier Pedersen til slutt.

Mest lest på Nettavisen:

Hva mener du om uenigheten mellom FpUs Himanshu Gulati og AUFs Eskil Pedersen? Si din mening i kommentarfeltet!

Reklame

Prøv gratis: Få HBO, Viaplay, Paramount+ og mange TV-kanaler ett sted

Kommentarer til denne saken