RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fremskrittspartiet kan vinne valget

Alle som tilsynelatende har greie på det, spår rekordlav deltagelse ved lokalvalget i høst. Det er et problem for demokratiet at stadig færre interesserer seg for politikk, og at det blir

Og nå ser vi etter hvert antydninger til at det er de eldste av våre politiske partier som har de største vanskelighetene med å trekke til seg nye velgere. Høyre, Venstre og Arbeiderpartiet og til en viss grad Senterpartiet og Kristelig Folkeparti er partier som har sine røtter i en tid som er veldig annerledes enn den vi lever i nå.

De gamle partienes politikere har allikevel ikke klart å løsrive seg fra fortiden. De snakker et språk som dagens velgere ikke lenger forstår.

Mye av den retorikken som preger politikerne fra Høyre og Venstre når de går inn i intense debatter med politikere fra Arbeiderpartiet, har et umiskjennelig preg av gårsdag over seg. Når det gjelder

Kristelig Folkeparti kan vi bare se på de siste ukenes sex-bruduljer for å bli minnet om at nåtiden og partiet ikke helt er på bølgelengde. Og i Senterpartiet er nostalgien det mest fremtredende kjennetegn.

Også Sosialistisk Venstreparti er langt på vei preget av en tankegang og en retorikk som mange av dagens velgere har vanskelig for å identidfisere seg med. Men her har partileder Kristin Halvorsen langt på vei maktet å skape et inntrykk av liberale holdninger og en åpenhet som går hjem hos mange av dagens velgere.

Ved høstens valg er vi kanskje kommet dit at veldig mange velgere ser på Fremskrittspartiet som det mest attraktive partiet - et parti som etter deres mening fortjener å få ansvar. Det kan i så fall komme til å bli et uhyre spennende politisk eksperiment. Og det vil heller ikke være helt ufortjent om Fremskrittspartiet gjør et godt valg. I dag er det knapt noe parti som har satset så enormt mye på intern opplæring og skolering.

Det vil ikke lenger være "bygdetullinger" som inntar nye seter i by- og kommune-styrer dersom Fremskrittspartiet vinner valget.

Det vil neppe hjelpe så mye på velgernes engasjement at LO-leder Gerd-Liv Valla har funnet ut at vi ved dette valget har langt klarere skillelinjer i politikken enn på svært mange år. Årsaken til det skal være debatten om privatisering. Siden det faktisk ikke er noen særlig uenighet om hva som skal være det offentliges ansvar, så tror vi det fremstår som ganske likegyldig for velgerne hvem som gjør hva - bare det blir gjort på en skikkelig måte.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere