Gå til sidens hovedinnhold

Fremskynder 50 millioner vaksinedoser til EU - Norge kan få rundt 600.000 doser

Endelig en vaksineopptur for Norge og Europa.

Her forteller von der Leyen at EU har inngått en ny avtale med vaksinegiganten:


EU-kommisjonens leder Ursula von der Leyen opplyser at Pfizer vil levere 50 millioner ekstra doser til EU før juli. Dette er vaksiner som egentlig skulle komme i 4. kvartal, men som nå vil bli sendt til EU i 2. kvartal. Hun sa også at EU nå vil starte forhandlinger om en forlengelse av kontrakten med Pfizer. De ønsker å kjøpe ytterligere 1,8 milliarder doser av koronavaksinen til Pfizer/Biontech over en periode, til og med 2023.

- Vi har akkurat blitt enige med BioNTech-Pfizer om å nok en gang få opp farten på vaksineleveransene. Leveransen på 50 millioner doser vil bli akselerert til andre kvartal med start nå i april. Dette er en økning på 25 prosent som gir et antall doser fra BioNTech-Pfizer til EU i andre kvartal pålydende 250 millioner doser, skriver von der Leyen på Twitter.

- Dette er en gledelig nyhet. Norges andel av 50 millioner ekstra doser tilsvarer omtrent 600.000 doser, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til Nettavisen.

Vaksiner for lang tid fremover

- På et tidspunkt må vi regne med at vi trenger påfyll med vaksine for å opprettholde immuniteten, og vi må utvikle vaksiner for nye virusvarianter. Vi trenger vaksinene tidlig og i store nok kvanta. Vi har lært at vi må fokusere på den teknologien som har vist seg å virke, sa Ursula von der Leyen og viste til mRNA-teknologien som Pfizer-vaksinen er bygget på.

Les også: Sjeføkonom advarer mot vaksinekollaps: - Omfattende tilbakeslag

- Dette er ny teknologi. Vaksinen inneholder en bit av et såkalt budbringer-RNA. Den sørger for at kroppen utvikler antistoffer mot SARS-CoV-2, viruset som forårsaker Covid-19, sa EU-kommisjonens leder videre i talen sin.

Norges vaksineavtale

I Norges vaksineavtale med EU skal Norge få 1 til 1,2 prosent av dosene som EU får, siden de fordeles etter befolkningstall. Det betyr at Norge kan få drøye 600.000 ekstra Pfizer/Biontech-doser før fellesferien.

–Norge får kjøpe én prosent av hele EUs kvote. Sverige får kjøpe to prosent. Sverige administrerer selve videresalget til Norge, men det er hele EU som stiller opp solidarisk med Norge, Island og Sveits, sa Sveriges vaksinekoordinator Richard Bergström til NRK i midten av september.

Kan bli forsinket i 8-12 uker

Dette er gode nyheter for Norge etter at AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vaksinen har blitt satt på pause. I verste fall kan disse to vaksinene falle ut av vaksinasjonsprogrammet, og dermed forsinke koronavaksineringen kraftig her til lands.

Les mer her: Erna Solberg: Problemene med J&J-vaksinen har liten påvirkning på gjenåpningen

- Forsinkelsen blir betydelig om AstraZeneca- og Johnson & Johnson-vaksinene ikke tas i bruk, et sted mellom åtte og tolv uker har vi estimert. Men det vil først og fremst ha noe å si for de yngre, sa avdelingsdirektør Line Vold i FHI på tirsdagens pressekonferanse.