*Nettavisen* Nyheter.

French: - Bra de møtes

Foto: Meek, Tore (Scanpix)

Molands mor besøker sønnen i fengselet i Kongo i ettermiddag.

13.11.09 15:56

- Jeg gleder meg til de kommer. Jeg tror det blir bra for Tjostolv, og ikke minst hans familie, at de møtes. Det har vært svært vanskelig med kommunikasjonen i det siste, sier Joshua French (27) til VG Nett.

Mor på plass
Mathilde Moland og resten av reisefølget er nå på plass på hotellet i Kisangani. Alt tyder på at hun får møte sin sønn i fengselet, slik planen har vært. Etterpå vil det bli en pressekonferanse, melder Tvedestrandsposten.no.

- Retten er i gang og nå står visst Tjostolv og forklarer seg. Vi har nettopp kommet og vi skal bort dit snart, sier pastor Rune Edvardsden, som reiser sammen med Mathilde Moland, til Nettavisen.

- Vi skal satse på å få til et møte mellom Mathilde og Tjostolv litt senere i dag. Det kommer til å skje i løpet av noen få timer. Ingenting er 100 prosent, men vi går ut ifra at det ordner seg.

- Hun var mer og mer preget jo nærmere vi kom Kisangani. Nå trenger hun litt ro og tid, understreker Edvardsen.

Reisefølget består også av Terje Erild og et større pressefølge.

- Det skjer noe hele tiden. Det gjør at tiden går fort, og jeg får ikke tid til å grue meg, sier hun til avisen.

Moland forklarer seg
Under fredagens rettsdag er det Tjostolv Moland (28) som starter med å forklare seg. Spørsmålene dreier seg i hovedsak om hans samtale med den drepte sjåførens familie, om drapet og om rifla han hadde med seg inn i landet.

Moland blir også spurt om han har kontroll på sin mentale helse. Nordmannen svarer at han tror det selv, men at det kanskje burde vurderes av en psykiater.

Rettssaken ble utsatt i et par timer, i påvente av at Molands advokat skulle innfinne seg. André Kibambe, som forsvarte begge nordmennene i første omgang, skal nå opptre som Molands advokat.

Les: Får hver sin forsvarer

Det skal ikke være uvennskap mellom Moland og French, men Molands psykiske tilstand og hans forklaringer så langt kan utvikle seg i problematisk retning, tror deres norske advokat Marius Dietrichson.

Trente i Uganda
Deretter er det French sin tur. Han får spørsmål om andre steder han har vært, blant annet Somalia og Uganda, sistnevnte der han og Moland trente.

- Vi trente sammen i 10 dager. Det har vi gjort i forbindelse tidligere jobber. Vi har interesse av å vedlikeholde formen og kompetansen. For å utføre denne treningen, måtte Moland søke om tillatelse fra ugandisk politi og sikkerhetstjenesten. Det er påkrevd og nødvendig, og de ga oss tillatelse til å gjennomføre treningen. De var også til stede flere ganger. Jeg forsto det slik at alt var i orden når det gjaldt dette.

Klikk på bildet for å forstørre.

Tilbake i fengsel
Etter dagen i retten onsdag ble Moland flyttet tilbake til fengselet, denne gang til en annen celle enn sammen med French.

Moland har de siste ukene vært innlagt på sykehus for utredning og behandling. han har hatt malaria og psykoser, og ifølge French, forsvarere og familie har Moland ikke oppført seg normalt.

Han har i retten denne uken fortalt at han er leiesoldat, at han ikke vil svare dommeren og at han kun står til rette overfor Gud. Han har også bekreftet at han skrev «tilståelsesbrevet» og tar ansvar for drapet, men nekter for selv å ha drept sjåføren Abedi Kasongo.

Drapsdømte
Tjostolv Moland og Joshua French ble pågrepet i Kongo i begynnelsen av mai, mistenkt for drapet på Abedi Kasongo, som var sjåfør for nordmennene.

8. september ble de to funnet skyldig i blant annet drap, drapsforsøk, spionasje og væpnet ran. Rettssaken gikk i militærdomstolen i Kisangani i Kongo, og begge nekter begge straffskyld.

De ble dømt til døden, men anket dommen.

Ankesaken startet 13. oktober i militærdomstolen i Kisangani, men er blitt utsatt på grunn av Molands helsetilstand. Ankesaken startet opp igjen tirsdag denne uken, og så langt har både Moland og French forklart seg om selve drapsdagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag