*Nettavisen* Nyheter.

French-advokat mener Kongo haler ut tiden

Her snakker Joshus French med sin norske advokat Hans Marius Graasvold i en liten pause i rettssaken mot French i Ndolofengselet i Kongo i februar i år. Foto: Marte Christensen (NTB/Scanpix)

Det går tregt med å få overført Joshua French fra Kongo til Norge, noe som kan få alvorlige konsekvenser for den dødsdømte nordmannen, sier hans advokat Marius Graasvold.

12.06.14 08:17

Det er snart fire måneder siden en militær domstol i Kinshasa dømte French til livsvarig fengsel for drap på cellekameraten Tjostolv Moland. Moland ble funnet død på cellen i Ndolo-fengselet 18. august i fjor.

Graasvold sier til NRK at han frykter utfallet av saken kan bli tragisk.

- Når det kommer en tilbakemelding fra Kongo om en løsning i saken, så kan den enten gå ut på at han er løslatt, som er det vi håper og fortsatt tror på, eller den kan gå ut på at det har fått det verst tenkelige utfallet, sier Graasvold og fortsetter:

- Det kongoleserne gjør nå ved å fortsette å hale denne saken ut, er å sette livet hans på spill, sier Graasvold.

Jobber med overføring

Utenriksdepartementet sier de fremdeles jobber med å få French overført til Norge, men ønsker ikke å si noe om framdriften i dette arbeidet.

I mai var det fem år siden French ble pågrepet av kongolesiske myndigheter og sammen med avdøde Tjostolv Moland mistenkt for drapet på sjåføren Abedi Kasongo. Etter en ankerunde ble French funnet skyldig i medvirkning til drapet og med andre tiltalepunkter dømt til fire dødsstraffer og en livstidsdom.

Dommen for å ha drept kameraten Tjostolv Moland i august i fjor ble ikke anket ettersom helsetilstanden hans hadde gått i bratt nedoverbakke under rettssaken.

Uendret helsesituasjon

Joshua Frenchs mor, Kari Hilde French, opplyser på sin blogg at sønnens helsesituasjon er uendret.

- Joshuas helsesituasjon er stabil og verken bedre eller verre for tiden. Han spiser godt og legger litt på seg, og det er bra for han var så tynn, sier Kari Hilde French. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag