Gå til sidens hovedinnhold

- French angrepet av tre medfanger

Hevder fangevokterne ikke grep inn da Joshua French ble angrepet i fengselet forrige uke.

(Nettavisen): Moren til Joshua French, Kari Hilde French, har lagt ut en ny bloggpost der hun skriver om sønnens elendige leveforhold i fengselet.

SISTE: Domsavsigelsen mot Joshua French blir nok en gang utsatt av retten i Kinshasa.

- Joshua ble i forrige uke angrepet av tre navngitte medfanger som ikke er av mors beste barn. Jeg har også bedt UD ta opp dette, skriver moren.

- Det må gå an å kunne ta dette opp direkte med fengselsmyndighetene. Navnene på de som angrep Joshua er Pitchen, Mayele og Katende. Vaktene bare så på og grep ikke inn, skriver morne.

Videre skriver moren at French sover på en tynn skumgummimadrass på gulvet i en glovarm fengselskorridor. Han har heller ikke noe stol eller bord, og må dermed innta måltidene på gulvet, ifølge moren.

Fratatt eiendeler
I tillegg skal French ha blitt fratatt mesteparten av eiendelene sine, som for eksempel radio og DVD-spiller.

Moren skriver at French heller ikke har tilgang på toalettfasiliteter om natten.

- Jeg har tatt opp disse forholdene med både britisk og norsk UD, men har det inntrykket at dette ikke har blitt tatt opp med de kongolesiske myndighetene. Vi er to personer som har sett Joshuas soningsforhold i korridoren og vi er sjokkerte, skriver hun i bloggposten.

Forverret tilstand
Tilstanden til Joshua French har blitt omtalt som svært alvorlig. Den norske advokaten Hans Marius Grassvold har lenge vært bekymret for nordmannens helsetilstand.

- Han har et sterkt behov for medisinsk hjelp. Det behovet blir bare større om han ikke får den hjelpen han trenger, og det er kongolesiske myndigheter som har ansvar for å skaffe ham det, og det har de ikke gjort, har Graasvold tidligere uttalt til Nettavisen.

Utsetter domsavsigelsen
Domsavsigelsen mot Joshua French blir mest sannsynlig utsatt nok en gang fordi dommeren vil innkalle de kongolesiske og norske legene som har undersøkt French.

Aktor Katenda Nkulu mener retten ikke kan godta en legeerklæring om Frenchs tilstand som kun de norske legene har underskrevet.

I rapporten står det at French lider av stress og er i en svært sårbar situasjon. Forsvarerteamet til French jobber for å få han overført til sykehus, mens aktor mener French ikke er utsatt for mer stress enn andre fanger, og at kravet om sykehusoverføring bare er et ledd i en rømningsplan.

Norske leger
Dommeren spurte French om han har noen oppfatning om han bør flyttes over til et sykehus. Da French ikke ønsket å svare, sa dommeren at han må stille spørsmålet til de to norske legene, Lavrantz Kyrdalen og Gunnar Farstad, og de tre kongolesiske legene som var til stede under undersøkelsen i midten av januar.

Forsvarer Mwila ba retten om fem minutters pause for å finne ut om det er mulig å få de to legene som skrev rapporten til å komme til Kinshasa og vitne tirsdag neste uke.

Kommentarer til denne saken