*Nettavisen* Nyheter.

French-dommen utsatt til onsdag

Joshua French i rettssalen i Ndolofengselet rett før retten settes mandag. I dag kan han få dommen i saken der han er tiltalt for drap på Tjostolv Moland. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)

Dommen i French-saken ble mandag igjen utsatt. Avgjørelsen kommer onsdag, ifølge dommer Serge Kabondo i Kinshasa.

19.02.14 10:29

– Retten mener nå at den har nok opplysninger til å kunne avsi en dom 19. februar, sa Kabondo da retten ble hevet mandag ettermiddag.

Kabondo har prioritert å gå ytterst grundig til verks med domsavsigelsen etter drapssaken mot Joshua French. Den var først berammet tirsdag i forrige uke, men ble utsatt etter at den medisinske rapporten om French ble lagt fram for retten like før domsavsigelsen.

Angrep rapporten

Rapporten om French baseres på undersøkelser som ble gjennomført av psykiater Lavrantz Kyrdalen, anestesilegen Gunnar Farstad og tre kongolesiske leger i midten av januar.

Aktor Homère Katenda Nkulu gikk mandag til angrep på rapporten.

– Vi behøver ikke denne rapporten. Jeg vil si at de norske legene ble tilkalt for å gi French medisinsk assistanse, ikke for å skrive en rapport, sa Nkulu.

Aktor sa at rapporten er en del av planen French la, etter å ha drept Tjostolv Moland.

– Planla å rømme

French planla å bli lagt inn på sykehus og deretter rømme «med sitt nye britiske pass», ifølge Nkulu.

Ifølge ledelsen i fengselet ble det den andre helgen i februar funnet et britisk pass og en større pengesum på cella til French. I retten mandag snakket Nkulu om det angivelige britiske passet, samtidig som han viftet med et ark.

– Dette er passet som går ut i 2018, sa Nkulu triumferende.

Den britiske konsulen Edward Roberts sa til NTB tirsdag i forrige uke at det ikke var utstedt noe nytt pass eller andre reisedokumenter til French i nyere tid.

Norsk psykiater vitnet

Psykiater Kyrdalen vitnet mandag om den mye omtalte medisinske rapporten.

Da Kyrdalen begynte sitt vitnemål, beskrev han i detalj hva slags tilstand French var i da undersøkelsen ble gjennomført. Han forklarte videre dommeren at French hadde sovet svært lite i forkant av undersøkelsene, og at dette påvirket hans tilstand.

Den ene av de tre kongolesiske legene forklarte seg også for retten mandag ettermiddag. Han uttalte at det i hovedsak er enighet mellom de kongolesiske og de norske legene om rapporten, men noe uenighet om den endelige diagnosen. Årsaken til dette er ifølge den kongolesiske legen at man kommer fra forskjellige medisinske tradisjoner.

Samtidig var det ulikt syn på om French må legges inn på sykehus eller ikke. Kyrdalen sa nordmannen må ut av fengsel og behandles på en egnet institusjon. Den kongolesiske legen mente derimot at dette ikke er like presserende.

Nektet innreise

Både Farstad og Kyrdalen ble fredag tilkalt til domstolen for å avgi vitnemål og forklare om de mener French er tilregnelig eller ikke. Men Farstad slapp ikke inn i Kongo, han ble sendt tilbake til Norge av kongolesiske myndigheter.

Kyrdalen fikk derimot passere uten problemer, til tross for at begge hadde identiske papirer og fikk utstedt visum samtidig ved ambassaden i Stockholm. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.