Gå til sidens hovedinnhold

French dømt til livstid

Dommeren sier French kvalte Moland på cella.

Kinshasa (Nettavisen/NTB): Joshua French er i militærdomstolen i Kinshasa dømt til fengsel på livstid for å ha drept Tjostolv Moland. Dommeren sier French kvalte Moland på cella.

Les Hovedpunkter i opplesningen av dommen lenger nede i saken.

Dommen skulle ha falt flere ganger tidligere, men ble stadig blitt utsatt. Onsdag ble dommen avsagt.

Formildende omstendigheter gjorde at French ble dømt til livstid og ikke til dødsstraff, som er strafferammen for overlagt drap i Kongo.

French må i tillegg betale 50.000 kongolesiske franc, rundt 350 kroner, i sakskostnader. Ankefristen er fem dager.

- Drept på cella

Ifølge dommen ble Moland bedøvet og drept med et rep inne på de to nordmennenes celle. Retten mener det ikke er noen tvil om at French drepte ham.

- Moland ble kvalt der han hadde drukket sin vodka, sier dommer Kabondo.

Dommeren sier Moland ble funnet fullt påkledd, til tross for at han skal ha gått og lagt seg i undertøyet. Han la også vekt på at French «bevisst drakk mindre vodka enn Moland» den aktuelle kvelden.

- Etter at Moland hadde drukket vodka, hadde French allerede kontrollen over ham. Teorien om selvmord kan utelukkes, sier dommer Serge Kabondo.

Motstridende rapporter

Den kongolesiske og den norske medisinske rapporten konkluderer ulikt om hva som skjedde før Moland ble funnet død på badet i cella de to delte. Mens den norske rapporten konkluderte med selvmord, konkluderte den kongolesiske med drap.

Dommeren sier at de to rapportene ikke motsier hverandre, men at Moland både kan ha drukket alkohol, som den norske rapporten skriver, og at han kan ha hatt benzodasepiner i kroppen, slik den kongolesiske rapporten konkluderer.

- De norske sakkyndige nevnte at de hadde funnet spor av kjemiske stoffer, men ikke i store nok mengder til å ha kunnet dope ned offeret. De kongolesiske sakkyndige har forklart at alkohol og dette stoffet forsterker hverandre. Moland var døddrukken, og kunne ikke gjøre annet enn å sove, sier dommeren.

Tre timer lang domsavsigelse

Retten ble satt i den militære domstolen i Kinshasa klokken 13.30 onsdag. Etter å ha satt retten og lest opp Frenchs personalia brukte dommeren over tre timer på å lese opp dommen mot French.

Dommen var i tråd med aktors påstand om livstid i fengsel.

I tillegg til Joshua French var hans mor, hans to forsvarere Marie André Mwila og Marius André Graasvold og Utenriksdepartementets spesialutsending Kai Eide til stede i rettssalen. Den britiske konsulen Edward Roberts og psykiater Lavrantz Kyrdalen var også til stede.

Motstridende rapporter

Mens den norske sakkyndige rapporten konkluderer med selvmord, sa de kongolesiske sakkyndige at Moland døde som følge av kvelning etter å ha blitt bedøvet.

Dommeren sier at de to rapportene ikke motsier hverandre, men at Moland både kan ha drukket alkohol, som den norske rapporten skriver, og at han kan ha hatt benzodasepiner i kroppen, slik den kongolesiske rapporten konkluderer.

- De norske sakkyndige nevnte at de hadde funnet spor av kjemiske stoffer, men ikke i store nok mengder til å ha kunnet dope ned offeret. De kongolesiske sakkyndige har forklart at alkohol og dette stoffet forsterker hverandre. Moland var døddrukken, og kunne ikke gjøre annet enn å sove, sa dommeren.

Utelukker selvmord

Først ved 13.30-tiden onsdag ble retten satt i French-saken i Kongo. Domsavsigelse kommer etter at dommer Serge Kabondo har gått gjennom de faktiske opplysninger i saken.

Dommeren brukte over tre timer å lese opp dommen.

Hovedpunkter i opplesningen av dommen:

* Hoveddommeren sier retten har fått høre at Moland hadde en promille på 2,7 - hvilket betyr at nordmannen var døddrukken og svekket. Dommeren konkluderer dermed med at det ikke er sannsynlig at Moland selv kunne klart å begå selvmord.

* Dommeren mener også at French har løyet for retten om viktige detaljer rundt alkoholen som ble drukket på cellen.

* Dommeren sier at Tjostolv Moland ble bedøvet og kvalt med et rep.


* Dommeren sier militærdomstolen er kompetent til å avsi dom i saken, ettersom den påståtte kriminelle handlingen ble begått i et militærfengsel.

* Dommeren avviser den norske helserapporten, og konkluderer med at French er i god psykisk tilstand og kan dermed få dom i saken.

* Dommeren sier at hensynet til menneskerettigheter og krav om en rettferdig rettssak, blir ivaretatt av militærdomstolen.

* Dommeren sier at ekspertene har kommet med motstridende konklusjoner til dødsårsak. På den ene siden selvmord, og på den andre siden kvelning. Retten sier at det er opp til domstolen å fatte en beslutning.

* Dommeren sier at repet som skal ha blitt brukt til hengingen ikke hadde noe knute, og slår fast at det er umulig at en person henger seg i et rep uten knute. Retten mener at kniven, som French skal ha brukt til å skjære over repet, aldri ble brukt av tiltalte. Dommeren sier også at det aldri ble funnet noe kniv.

* Dommeren sier at Moland ikke ble drept inne på badet, men inne i cellen som de to delte. Det at Moland ble funnet påkledd, mener retten beviser at French drepte Moland.

* Dommeren sier at Moland ble drept som følge av kvelning. Dommeren sier videre at legene har påpekt spor på den døde som viser de sanne tegne til slik kvelning.

* Dommeren mener at French drepte Moland med overlegg. Han sier videre at Moland drakk mindre enn Moland den skjebnesvangre natten, og at dette var en bevisst handling med den intensjon å påføre Moland døden ved drap.

* Dommeren sier at domstolen mener at det ikke foreligger noe tvil i at French drepte Moland.

Les direkteoppdateringen fra rettssaken.

- Jeg forventer ingenting

I forkant av domsavsigelsen sa French’ norske advokat, Hans Marius Graasvold, at det var viktig for den tiltalte å få dommen i dag.

- Jeg forventer ingenting, men håper vi får en dom i dag. Jeg håper retten har lagt vekt på forklaringene til de norske sakkyndige, og at vi får en dom som er frifinnende. Det er etter min mening ingen vei utenom en frifinnelse med de bevisene vi har lagt fram, sa advokat Hans Marius Graasvold til Nettavisen før rettssaken startet onsdag.

- Det er selvfølgelig viktig for French å få en dom i dag. Det er en kjempebelastning å gå og vente på en dom, sa Graasvold.

Graasvold sa at helsetilstanden til French ikke er blitt bedre.

- Ikke utilregnelig
Retten hadde tirsdag pause etter at den norske psykiateren Lavrantz Kyrdalen vitnet i retten mandag. Han sa da at French ikke var utilregnelig da han undersøkte ham i januar, men at nordmannen trenger umiddelbar behandling.

Aktoratet har på det sterkeste motsatt seg at French skal få sykehusbehandling og mener dette bare er ledd i en plan for at French skal kunne rømme fra landet. Aktor Homère Katenda Nkulu er overbevist om at French drepte Tjostolv Moland i Ndolo-fengselet 18. august i fjor.

Kan ankes
Dommen vil kunne ankes innen fem dager før den blir rettskraftig. Av den grunn har Utenriksdepartementets spesialutsending Kai Eide gjort det klart at han ennå ikke drar hjem fra Kongo selv om dom kan falle onsdag.

Kommentarer til denne saken