*Nettavisen* Nyheter.

French får dommen onsdag

Joshua French i rettssalen i Ndolofengselet rett før retten settes mandag. I dag kan han få dommen i saken der han er tiltalt for drap på Tjostolv Moland. Foto: Marte Christensen (NTB scanpix)

17.02.14 19:45


Kinshasa (NTB-Peter Tálos): Fem uker etter planen kan Joshua French regne med å få vite om han blir dømt for overlagt drap på sin egen cellekamerat. Onsdag skal dommen falle i Kongos militære tribunal.

Samtidig vil 31-åringen få vite om dommer Serge Kabondo mener nordmannen er for syk til fortsatt å sone i fengsel.

– Min beste venn

Verken forsvareren eller den ordrike aktoren i straffesaken mot French hadde til slutt mer å si mandag ettermiddag. Da var temaet om French sin mentale helse utdebattert, den ene norske psykiateren og tre kongolesiske leger som hadde undersøkt ham i januar, hadde forklart seg for dommeren.

Helt mot slutten forsøkte Kabondo nok en gang å få French til si noe til retten og i dag svarte nordmannen på dommerens spørsmål.

– Han var min beste venn, svarte French på spørsmålet om hvem Tjostolv Moland var for ham.

Kontroll fra dommeren

– Det retten nok gjorde i dag var å stille noen kontrollspørsmål for å se hvor sammenhengende French var og om han svarte det samme som tidligere. Vi hadde snakket om det på forhånd og jeg sa at det ville være fint å benytte denne siste muligheten i retten, sier advokat Hans Marius Graasvold til NTB etter at retten var hevet.

De øvrige spørsmålene var gjentakelser fra tidligere deler av bevisførselen. Dommeren spurte om vodkaen som French og Moland skal ha delt kvelden før Moland ble funnet død 18. august i fjor. Mens aktor Nkulu har hevdet at de to ikke hadde drukket noe alkohol, opprettholdt French sin tidligere forklaring.

Uenige eksperter

Den norske psykiateren Lavrantz Kyrdalen vitnet og mente det var klart at French må slippe ut av fengsel og over i en helseinstitusjon. Han pekte på at «pasienten» led av posttraumatisk stresslidelse og at han var svært utsatt for mental sykdom. Før undersøkelsen i januar hadde French vært en lang periode uten søvn, noe som også preget ham sterkt.

Rapporten om French baseres på undersøkelser som ble gjennomført av Kyrdalen, anestesilegen Gunnar Farstad og tre kongolesiske leger i midten av januar. I retten mandag ga både Kyrdalen og hans kongolesiske kollega Robert Moussa sin oppfatning av situasjonen. Selv om de to legene hadde vært enige om deler av diagnosen til French, var de helt uenige om han er så syk at han må ut av fengselet.

– Planla å rømme

Aktor Homère Katenda Nkulu gikk til et kraftig angrep på rapporten.

– Vi behøver ikke denne rapporten. Jeg vil si at de norske legene ble tilkalt for å gi French medisinsk assistanse, ikke for å skrive en rapport, sa Nkulu.

Aktor mente at rapporten er en del av planen French la, etter å ha drept Tjostolv Moland.

– French planla å bli lagt inn på sykehus og deretter rømme «med sitt nye britiske pass», ifølge Nkulu.

Ifølge ledelsen i fengselet ble det den andre helgen i februar funnet et britisk pass og en større pengesum på cella til French. I retten mandag snakket Nkulu om det angivelige britiske passet, samtidig som han viftet med et ark.

– Dette er passet som går ut i 2018, sa Nkulu triumferende.

Det britiske konsulatet i Kongo har avvist at de har gitt French nye reisedokumenter. Andre med kjennskap til hva Joshua French har av eiendeler har stilt seg helt uforstående til at han skal hatt et pass inne hos seg i fengselet i snart fem år som ikke er blitt oppdaget.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.