RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frøhvelv på Svalbard jubilerer

Sist oppdatert:
Longyearbyen/Oslo (NTB-Trine Andersen): 750.000 ulike frøprøver fra hele verden er til nå lagret i permafrosten i fjellet utenfor Longyearbyen Tirsdag er Svalbard globale frøhvelv fem år.

Frøhvelvet er nå den samlingen som har størst variasjon av frøprøver i verden.

- Det vil bli mer krevende å skaffe nok mat i årene som kommer til verdens økende befolkning. Klimaendringene gjør det vanskeligere og dyrere å produsere mat. Det er i denne sammenhengen frøene som er lagret i Svalbard globale frøhvelv vil spille en avgjørende rolle, sier landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp), som skal til Svalbard for å være med å markere femårsjubileet.

Frøhvelvet består av tre separate fjellhaller som hver har lagringskapasitet på 1,5 millioner frøprøver. Anlegget skal holde en konstant innetemperatur på minus 18 grader. De 750.000 frøene som til nå er lagret i fjellet på Svalbard, er fra genbanker i 53 land.

Regjeringen har investert 50 millioner kroner i anlegget, som ble offisielt åpnet 26. februar 2008. Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) plasserte sammen med fredsprisvinner Wangari Maathai den første boksen med frøprøver i hvelvet. Den første boksen som ble lagt inn inneholdt risfrø fra 104 ulike land.

- Dette er en Noahs Ark som sikrer det biologiske mangfoldet. Vi tar vare på menneskehetens viktigste skatter. Her legger vi inn frø og et biologisk mangfold som skal sikre oss matvaresikkerhet selv om vi opplever krig, forurensning, naturkatastrofer og global oppvarming, sa Stoltenberg.

Landbruks- og matminister Trygve Slagsvold Vedum er på Svalbard 25. og 26. februar. Her skal han blant annet møte det internasjonale rådet for Svalbard globale frøhvelv og inspisere hvelvet sammen med representanter fra Statsbygg og NordGen. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere