Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Fri mann etter hammerdrap på kona

Foto: Jon Olav Andersen (Scanpix)
Sist oppdatert:
I september 2009 drepte han kona med hammer. Torsdag kunne han gå fri til å fortsette livet.

– Den han hadde kjærest i verden er død, og det var han som gjorde det. Det må han leve med resten av livet, sier mannens forsvarer John Christian Elden til Nettavisen.

Torsdag avgjorde Eidsivating lagmannsrett at den 43 år gamle familiefaren ikke skal overføres til tvungen psykisk helsevern slik påtalemyndigheten ønsket. Retten konkluderer med at mannen i dag ikke er farlig for sine omgivelser, men at drapet skjedde i en akutt paranoid psykose som han nå er helbredet for.

– Dette er en helt riktig avgjørelse, men for mange vil nok likevel denne dommen komme som en overraskelse, for han har jo tatt livet av sin ektefelle, sier Elden.

Han sammenligner hendelsen med en trafikkulykke der en av foreldrene kjører over sitt barn.

– Forskjellen er at i et slikt tilfelle vil forelderen kunne ha vært uaktsom, men i dette tilfelle var han heller ikke det. Han var bare syk.

Familietragedien skjedde natt til 24. september 2009. Mens barna sov i huset, drepte han sin kone med en rekke hammerslag mot hodet. Dagen før drapet, forsøkte familien å få mannen innlagt på Reinsvoll sykehus, men sykehuset valgte å ikke legge ham inn. Helsetilsynet har tidligere kommet med sterk kritikk av Sykehuset Innladet for deres håndtering av saken.

Les egen sak: – Forsøkt innlagt i går – drepte kona i natt

Ble akutt syk
I ukene før drapet hadde mannen utviklet en psykisk lidelse som gjorde at han trodde kona og flere andre overvåket ham og forsøkte å ta livet av ham.

«Det forelå sjalusitanker og vrangforestillinger av forfølgerisk karakter, forgiftningsideer, samt lukthallusinasjoner. Dette ga en tilstand preget av realitetsbrist. Den manglende evnen til å forholde seg realistisk var i særlig grad knyttet til hans kone» uttalte den rettsoppnevnte sakkyndige.

Etter drapet ble mannen innlagt på Reinsvoll sykehus. I Gjøvik tingrett fortalte mannen at han ikke husket at han hadde drept kona.

– Men jeg skjønte hva som hadde skjedd. Det var derfor jeg ringte politiet, forklarte mannen.

Les egen sak: – Husker ikke at jeg drepte henne

I tingretten ble mannen dømt til overføring til tvungent psykisk helsevern. Saken ble anket fordi mannen mente at vilkårene for denne dommen ikke var oppfylt. For at noen skal overføres til tvungent psykisk helsevern så må man være en fare for samfunnet. Det sentrale spørsmålet er derfor hvor stor sannsynlighet det er for at mannen igjen skal drepe.

Under behandling
I dag er 43-åringen fremdeles i behandling ved Reinsvoll sykehus. Han bor nå i en egen leilighet på sykehusets område og mottar behandling frivillig hovedsakelig i form av samtaleterapi og hjelp til å komme tilbake til samfunnet. I tillegg tar han nå medisin for å forebygge nytt psykotisk gjennombrudd.

– Vi får håpe at helsevesenet følger med og ivaretar sin jobb

Bistandsadvokat Ida Helene Balke representerer barna og foreldrene til den avdøde kvinnen.

– Dette var noe vi måtte forberede oss på. Nå må familien stole på at helsevesenet følger med og ivaretar sin jobb, sier Balke, og poengterer at dommen i Eidsivating lagmannsrett ble avsagt under dissens. Tre av meddommerne var uenige i at mannen ikke skulle underlegges tvungen psykisk helsevern.

– Det betyr ikke at noen familiemedlemmer går rundt og er konkret redde for at dette skal skje igjen, sier hun.

– Opplever familien at mannen slipper billig unna etter at han tok bort deres mor og datter?

– Det ønsker jeg ikke å si noe om, sier Balke.

Balke spørsmål om opplyser at erstatning og oppreisning er løst utenfor rettssystemet. Hvor mye mannen skal betale til sine barn og svigerforeldre ønsker hun ikke å oppgi.

«Behandlende lege bedømmer prognosen fremover som god, men slik at han bør være i et behandlingsregime i anslagsvis fem år, hovedsakelig i form av samtaler, men også fortsette medisineringen i alle fall ett år til» står det i dommen.

Påtalemyndigheten frykter at 43-åringen vil avbryte behandlingen hvis han ikke blir tvunget til det gjennom dom. Mannen selv har gjort det klart for retten at han selv ønsker å fortsette sin behandling.

«Ut fra en helhetsvurdering er derfor lagmannsrettens flertall kommet til at til tross for utgangspunktet med en meget alvorlig handling, er ikke risikoen for at han på ny vil begå en alvorlig voldshandling nærliggende».

Ikke en lykkens dag
På bakgrunn av den sakkyndiges uttalelser om mannens prognoser for å bli helt frisk, har lagmannsretten nå konkludert med at 43-åringen ikke lenger er farlig for samfunnet og at han derfor ikke skal underlegges tvungent helsevern.

«Lagmannsretten viser til de sakkyndiges uttalelse om at diagnosen akutt paranoid psykose gir en gunstig prognose, og at det samme gjelder at diagnose forsvant uten bruk av medisinering. Momenter som tilsier at faren for nye psykoser er liten, er også at tiltalte var over 40 år da han ble psykotisk for første gang, at han har ikke tidligere hatt noen sykdomshistorie med psykiske lidelser og han ikke har vært voldelig tidligere. Det er heller ikke kjent psykisk sykdom i hans familie».

Forsvarer Elden sier at selv om mannen nå «vant» i lagmannsretten, så er det ikke en lykkelig dag.

– Det er ikke en dag man spretter champagnen. Han har meget sterk anger for det som har skjedd. Han vet jo at det er han som utførte drapet. For ham er det mye som må bearbeides, og han vil ha behov for hjelp i lang tid fremover, sier Elden.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!