*Nettavisen* Nyheter.

Frifant HIV-smittet transperson for voldtekt

ÅSTED: I følge tiltalen skal voldtekten ha skjedd ved transformatorkiosken som du ser til venstre i bilde. Til høyre ligger Oslo Børs. Foto: (Google)

Straffes for å ha utsatt fornærmede for fare for å bli HIV-smittet.

24.10.14 14:15

Den 35 år gamle transseksuelle spanjolen nektet straffskyld da saken var oppe til behandling i Oslo tingrett.

Aktor krevde fengsel i fem år. I tillegg la bistandsadvokaten ned påstand om erstatning på 200.000 kroner.

Slik gikk det ikke.

Mannen er i tingretten frikjent for voldtekt og erstatning. Likevel er han dømt til fengsel i syv måneder for å ha utsatt fornærmede for fare for å bli HIV-smittet.

Møttes på «byen»

Det var etter en kveld på byen fornærmede mannen skal ha kommet i kontakt med mannen som i det ytre fremstår som kvinne.

Tiltalte var i Oslo som prostituert, og hevder mannen skal ha kjøpt seksuelle tjenester av ham i sentrum.

Handlingen skulle være utført etter at fornærmede var blitt overfalt av to menn som åpenbart – om forklaringen om voldtekt er riktig - må ha stått i ledetog med tiltalte.

Husker ikke minibankuttak


Rettens flertall, meddommerne, var altså ikke overbevist om straffeskyld i voldtekstspørsmålet, men flertallet mener det er momenter som kan tyde på at fornærmedes forklaring er riktig.

Ifølge den fornærmede skal han ha blitt dratt med til åstedet av to personer. Disse skal ha holdt vakt mens voldtekten skjedde. I følge tiltalen har den transseksuelle deretter voldtatt mannen i nærheten av Oslo Børs og Oslo sentralbanestasjon.

Mindretallet, fagdommeren, er uenig med flertallet og overbevist om straffeskyld, men er enig i at det kan stilles spørsmål ved at fornærmede ikke har noen erindring om et minibankuttak.

Tiltalte forklarte at han var sammen med fornærmede da penger til betaling av seksuelle tjenester ble uttatt.

På post to i tiltalen er retten altså mer samkjørte.

«Etter rettens enstemmige oppfatning har tiltalte forsettlig utsatt fornærmede for fare for å bli HIV-smittet», heter det i dommen.

Har du nyhetstips? Tips tommy.brakstad@nettavisen.no!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.