*Nettavisen* Nyheter.

Frifinnelsen av Moxnes ankes ikke

Rødt-leder og bystyrerepresentant Bjørnar Moxnes i retten med sin forsvarer Harald Stabell. Foto: Kjetil Mæland (Nettavisen)

Det er en lettelse å nå kunne bruke mer tid på politikk og mindre tid i rettsalen, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

13.10.15 13:53

Rødt-leder Bjørnar Moxnes ble frifunnet for brudd på taushetsplikten. Dommen i Oslo tingrett var enstemmig.

- En seier for ytringsfriheten, sa Moxnes selv i en kommentar på Facebook etter frifinnelsen.

Nå er frifinnelsen rettskraftig, skriver bjørnar Moxnes på Facebook

- Glad for rettskraftig dom

- Jeg er veldig glad for det. Det er en lettelse å nå kunne bruke mer tid på politikk og mindre tid i rettsalen. Og så er det en viktig dom, fordi den fastslår at det å verne forvaltningen mot kritikk ikke er hensikten med loven. Det gjorde nesten alle de andre partiene i Oslo, sier Bjørnar Moxnes til Nettavisen.

Han mener makteliten i Oslo gjorde en rekke feil i Lindeberg-saken for deretter å hemmeligholde store deler av rapporten.

- Det denne dommen fastslår er at det var i tråd med loven å gjøre rapporten tilgjengelig for folket og mediene, sier Moxnes.

Ble anmeldt av bystyret

Rødt-lederen ble tidligere i år ilagt et forelegg på 15.000 kroner for brudd på taushetsplikten. Han nektet å vedta forelegget, og dermed ble det rettssak - midt i valgkampen.

Samtlige partier i Oslo bystyre, med unntak av SV og Rødt, gikk inn for å anmelde Moxnes etter at bystyrerepresentanten offentliggjorde hemmeligstemplet informasjon i en granskingsrapport. Et av spørsmålene retten skulle ta stilling til, er om Rødt i tilstrekkelig grad sladdet identifiserende opplysninger om pasienter og ansatte.

- Seier for ytringsfriheten

Han er klar på at maktutøvelsen politikerne har må være åpen og gjennomsiktig.

- Det er forutsetningen for et fungerende demokrati. Ellers fratas innbyggerne kontrollmuligheter og står ganske forsvarsløse hvis de havner i veien for politikere som har noe å skjule. Dommen er en seier for ytringsfriheten og en seier i kampen mot hemmeligholdet som skjer, som politikere står for i kommuner landet rundt. Nå kan vi bruke dommen, den vil sette presedens.

Moxnes sier han vil sende dommen til Rødts 100 kommunestyrerepresentanter landet ut og be dem lese den i hjemmelekse.

- Alt for mange politikere vet ikke at flertallet ikke kan instruere en i å holde kjeft. Det prøvde de på i Oslo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.