RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frifunnet for DNO-salg, men dømt for innsidehandel

Foto: - (Mediehuset Nettavisen)
Sist oppdatert:
Den Nettavisen-ansatte Thomas Gulbrandsen fikk både gode og dårlige nyheter da dommen i innside-saken kom tirsdag.

Nettavisen-ansatte Thomas Gulbrandsen er i Oslo tingrett frifunnet for tiltalen om innsidehandel i forbindelse med en DNO-artikkel som stod på trykk i Nettavisen.

- Et mareritt
Gulbrandsen er samtidig dømt til fire måneders fengsel for innsidehandel i forbindelse med kjøp av Sinvest-aksjer. Dette var et annet tiltalepunkt. Kjøpet av Sinvest-aksjer skjedde flere måneder etter salget av DNO-aksjer.

- Jeg er svært glad, men ikke overrasket over frifinnelsen i DNO-saken. Denne saken har vært en enorm belastning for familien min og meg, og jeg ser frem til å kunne legge et tre år langt mareritt bak meg, sier Gulbrandsen til Nettavisen.

Han opplyser at han ikke har fått lest dommen ennå.

- Jeg ønsker å sette meg inn i rettens begrunnelse før jeg tar stilling til en eventuell anke. Men fire måneder i fengsel for å ha tjent 8-9000 kroner føles meget urimelig, sier Gulbrandsen til Nettavisen.

«Retten ser den overtredelse som tiltalte domfelles for som meget grov av art, om enn ikke i oppnådd fortjeneste i lys av beskjedent investert beløp. Bruk av innside-informasjon i form av kunnskap om et forestående oppkjøp ligger i kjernen av hva loven tilsikter å hindre.», heter det i dommen mot Gulbrandsen når det gjelder kjøpet av Sinvest-aksjer.

- Var lovlig

Gulbrandsen ble frifunnet for innsidehandel når det gjelder DNO-aksjen.

Oslo tingrett konkluderer med at DNO-aksjen var svært følsom og moden for kursjustering allerede den 10. januar 2006 da DNO-artikkelen sto på trykk i Nettavisen.

Retten mener også at Nettavisens artikkel objektivt sett ikke inneholdt ny informasjon som skulle tilsi en revurdering av selskapets verdi, og at kursutslaget uansett ikke var så stort at det rammes av loven.

«Retten utelukker ikke en markedspsykologisk effekt forårsaket av artikkelen, men finner det ikke mulig å tallfeste denne. Retten finner det imidlertid uansett klart at effekten har ligget under den terskelen som lovens begrep "merkbart" måtte sette og at Gulbrandsens salg av sine aksjer, tross kunnskap om artikkelen, således var lovlig.» står det i dommen.

- Fikk ny stilling
- Jeg har ikke fått studert dommen i detalj, men konstaterer at Thomas Gulbrandsen er frifunnet for alle forhold som har med Nettavisen å gjøre, sier sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum.

- Hvilke følger får dommen for Gulbrandsens stilling i Nettavisen?

- Allerede da saken kom opp, fikk journalisten en ny stilling og han har ikke hatt befatning av vår dekning av økonomiske saker de siste årene. Dommen er ikke rettskraftig og kan bli anket. Før endelig dom foreligger vil jeg ikke uttale meg om eventuelle personalmessige reaksjoner. Saken han er dømt for har ingen relasjon til hans arbeid i Nettavisen.

- Hvilke følger har denne saken for Nettavisens omdømme?

- Jeg er glad for at retten har frifunnet journalisten for de forholdene som har med vår journalistikk å gjøre. Det har selvsagt vært en belastning for Nettavisen når saken begynte så dramatisk som at Økokrim gjennomført razzia i redaksjonslokalene, men jeg tror publikum har oppfattet at Nettavisen er opptatt av journalistisk integritet og at vi har samarbeidet så langt vi har kunnet med Økokrim for å få saken oppklart. I så måte er det vesentlig at retten har kommet til at det ikke har forekommet straffbar innsidehandel i forbindelse med våre avsløringer av oljeselskapet DNO i Irak, sier Gunnar Stavrum.

Krevde tre og et halvt års fengsel
Tre og et halvt års fengsel, krevde påtalemyndigheten da saken gikk i Oslo tingrett i juni. Thomas Gulbrandsen var tiltalt for to tilfeller av innsidehandel.

Det første tilfellet fant sted i januar 2006 da Gulbrandsen solgte sine aksjer i Det Norske Oljeselskap (DNO) - før en negativ artikkel om selskapet ble publisert i Nettavisen.

Påtalemyndigheten mente også at han hadde tipset sin far, som også solgte DNO-aksjer denne dagen.

Det ble lagt ned påstand om to og et halvt års fengsel for faren.

Gulbrandsen selv tjente bare 12.000 kroner på salg og kjøp, mens faren tjente (eller sparte) 2,4 millioner.

Far og sønn frifunnet
Påtalemyndigheten mente også at Gulbrandsen hadde formidlet informasjon om denne artikkelen «Sår tvil om DNO-eventyr i Irak» til megler Per Robert Jacobsen. Noe som førte til at DNO-kursen gikk ned allerede før artikkelen ble offentliggjort. Jacobsen vitnet for Gulbrandsen i Oslo tingrett og avviste at det hadde blitt gjort noe galt.

Tirsdag ble både far og sønn Gulbrandsen frifunnet for dette forholdet.

Thomas Gulbrandsen er derimot dømt til fire måneders ubetinget fengsel for innsidehandel i forbindelse med en SMS han mottok fra mekler Per Robert Jacobsen.

På bakgrunn av sms-en Gulbrandsen mottok fra Jacobsen, skal han ha gått til innkjøp av Sinvest-aksjer.

I tillegg til fengselsstraff er Gulbrandsen dømt til å tåle en inndragning på 12261 kroner til inntekt for statskassen.

Nettavisen kommer med mer

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere