*Nettavisen* Nyheter.

Frifunnet grunnet lang Mercedes

Politiet har hatt kontroll i dette krysset mellom Kong Oscars gate og Strømgaten i Bergen der det er påbudt kjøreretning mot høyre når du kommer fra Strømgaten og inn i Kong Oscars gate. Foto: Eirik Hagesæter (BA)

Politiet mente mannen kjørte på rødt lys, men han nektet å vedta boten.

Hendelsen skjedde 2. desember i fjor.

Sjåføren (50) som var tiltalt i saken kom kjørende nedover Kalfarveien fra Haukeland sykehus i retning Bergen sentrum.

Politiet lå like bak, og begge bilene holdt 50 kilometer i timen, som er fartsgrensen på stedet.

Politiet mente deretter at mannen kjørte på rødt i lyskrysset mellom Kong Oscars gate og Strømgaten.

– Kunne stoppet
Politibilen skal ha lagt cirka 30-40 meter bak, ifølge politibetjentens forklaring.

Videre forklarte betjenten at lyset skiftet til rødt da bilen var cirka to meter fra krysset, og at den tiltalte hadde mer enn god nok tid til å stoppe mens lyset var gult.

Politibetjenten bestemte seg dermed for å stanse og bøtelegge sjåføren.

– Trafikkfarlig å stoppe
Den tiltalte sjåføren sier til BA at han i utgangspunktet hadde tenkt å godta politiets reaksjon på tre prikker og 6200 kroner i bot.

– Men passasjeren jeg hadde med meg mente politiet tok feil. Vi var inne i krysset da det ble rødt, og politiet lå såpass nær at jeg vurderte det som trafikkfarlig å bremse for rødt lys, sier sjåføren til Bergensavisen (BA), som ikke vil ha navnet sitt på trykk i avisen.

– Ble du overrasket over at du ble stanset av politiet?

– Nei, jeg så at det kunne være et tvilstilfelle, men jeg hadde ikke blitt overrasket dersom de ikke hadde stoppet meg heller. Det var ingen fotgjengere eller andre biler i krysset, og jeg mener jeg kjørte på gult. Jeg vurderte det som det riktige å gjøre, sier mannen.

Han mener også at politiet lå nærmere hans bil enn de 30-40 meterne som politibetjenten forklarte i retten.

Han antok at sjansene for frifinnelse var 50/50 da saken startet.

– I utgangspunktet tror jeg du har en dårlig sak dersom du blir stanset for en slik forseelse. Politiet har god troverdighet i slike saker, så jeg er veldig fornøyd med at jeg ble frikjent, sier han.

Over fem meter lang
I dommen står det at retten ikke tviler på at politibetjenten har gitt en forklaring som er i samsvar med det vedkommende er sikker på å ha sett.

«Likevel er det omstendigheter i saken som medfører at retten ikke finner det bevist utover rimelig tvil at observasjonen stemmer med det som faktisk skjedde», heter det i dommen.

Retten mener det er sprikende forklaringer om hvor langt bak patruljebilen lå, og la vekt på at bilen til den tiltalte, en Mercedes CL-modell, var over fem meter lang.

«Lengden på bilen gjør at retten ikke kan utelukke at forklaringen til den tiltalte om at han passerte trafikklyset på gult stemmer, selv om politiet mente lyset var rødt. I den sammenhengen viser retten til at tidspunktet var en desemberkveld klokken 18, og at det derfor var mørkt», heter det i dommen.

Den tiltalte ble dermed frifunnet.

– Må betale for lastebil på ferger
Sjåføren forklarer til BA at den aktuelle bilen er like over 5 meter lang, mens en vanlig personbil ligger mellom fire og fire og en halv meter.

– Jeg er fornøyd med å bli frifunnet. Det viktigste for meg var egentlig å ikke få prikkbelastning på førerkortet, sier mannen.

Les flere saker hos BA.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.