RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Frigir AMK-samtalene

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Advokatfullmektig Shahzad Nazir vil onsdag offentliggjøre utskrifter av cirka ti samtaler til AMK før ambulansebråket på Tøyen.

Det opplyser Shahzad Nazir – som representerer familien til avdøde Døndu Tulum (63), til Nettavisen.

Han opplyser at han og avdødes sønn – Kutulay Tulum, var i møte med Oslo universitetssykehus tirsdag. Der fikk de høre de ti samtalene forskjellige familiemedlemmer ringte inn til AMK for å få førstehjelp til Døndu Tulum.

- Kan ikke tolkes som truende
- Tatt i betraktning at de har ringt til helsepersonell som skal burde være vant med å takle vanskelige situasjoner, så vil jeg påstå at samtalene ikke kan tolkes som truende. På ingen måte, sier advokatfullmektig Shazad Nazis etter å ha hørt opptaket.

Han utdyper:

- Man hører banning og frustrerte ord, samt hyl og skrik fra flere familiemedlemmer. Men det er klart at dette er rop om hjelp – og ikke drapstrusler.

Anmelder sykehuset og politiet
Nazir har bedt sykehuset om å legge fram utskrift av AMK-samtalene og har til hensikt å gi disse videre til pressen onsdag, sier han. Videre har familien bestemt seg for å anmelde Oslo politidistrikt og Oslo universitetssykehus for å ha forårsaket den 63-årige kvinnens død ved å opptre uaktsomt.

- De er anmeldt for at de ikke gjorde jobben sin, som var å gi livreddende hjelp. De gjorde det motsatte, sier Nazir.

Ble obdusert
Shazhad Nazis sier at han har fått opplyst at den avdøde ble obdusert tirsdag. Han regner dermed at familien vil få utlevert avdøde slik at hun transporteres til hjemlandet Tyrkia for gravlegging der.

- At hun har blitt obdusert er veldig spesielt. Det forutsetter mistanke om straffbar handling, men det er helt uklart hvem politiet da mistenker. Familien er i hvert fall ikke mistenkt for noe kriminelt, sier Nazis.

Advokatfullmektigen sier at et barnebarn av avdøde gjorde forsøk på hjertelungeredning før ambulansepersonellet kom til stedet.

- Jeg har forstått det slik, ja. Men jeg vet ikke hvor lenge, sier han.

Fikk nødmelding
Det var søndag formiddag at AMK-sentralen (Akuttmedisinsk Kommunikasjonssentral) i Oslo og Akershus fikk inn en nødmelding om at en kvinne hadde fått et illebefinnende i en leilighet i Jens Bjelkes gate på Tøyen.

Men ambulansefolkene turte ikke å gå inn i leiligheten, fordi de følte seg truet av hissige familiemedlemmer. Politiet reiste derfor først til stedet, og flere personer ble lagt i bakken.

Hør lydopptaket: - Drapstrusler mot ambulansepersonell

Familien og advokaten mener at politiet har overreagert og vurdert situasjonen feil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere