*Nettavisen* Nyheter.

Frihet - take it, or leave it

Forklar meg dette. De fleste muslimene kom hit for å oppleve friheten. Men når de opplever et snev av den, vil de ha oss til å legge begrensninger på den, a la det de var vant til, der de kom fra.

07.02.06 22:49

I Norge har mesteparten av dekningen omkring Muhammed-tegningene dreid seg om et lite konservativt kristent filleblad som heter Magazinet og som leses av tilhengerne av Livets Ord og de som står enda lengre til det religiøse høyre enn de gjør.

I Norge er det blitt fremstilt som om det var Vidar Selbekk og Magazinets trykking av tegningene som satte i gang den voldsomme reaksjonen blant jordens 1.3 milliarder muslimer.

Det var det ikke.

Reaksjonen kom etter etter danske imamer fant det for godt å spre tegningene til Midt-Østen sammen med langt verre stoff enn det som sto på trykk i Jyllands-Posten for fire måneder siden. Det bare skjedde samtidig som Selbekks forvirrede stunt og så ble han og vi dradd med i suget.

Beleilig timing
De som kjenner Midt-Østen sier det er verdt å se hvor de verste opptøyene har inntruffet. Det er så langt i Syria og i Iran. Begge er land som har helt andre ting å bry seg med i disse dager. Og deri kan svaret, på hvorfor denne forferdelige reaksjonen inntraff, ligge. I Syria er de mer eller mindre isolert etter drapet på den libanesiske politikeren Rafiq Hariri. Å sette fyr på et par ambassader og vise at de er religiøst opprørt, minst like mye som alle andre muslimer, er en god ide for å få sympati, og likesinnede på sin side.

I Iran har timingen av disse opptøyene kommet uhyre beleilig. Mens resten av verden var opptatt med gjenopptagningen av atomenergiprogrammet i Iran ble dette den perfekte avledningsmanøver. Ikke bare det, går det langt nok vil hele Midt-Østen, ja den muslimske verden, flokke seg rundt Iran som deres naturlige leder og sterke makt. Snart med atomvåpen til og med. Ville ikke det være noe. Dette er en sak som virkelig kan forene massene. Og det er ingen som har snakket om energiprogrammet, mens dette nonsenset har pågått.

Det er ikke første gang totalitære regimer i Midt-Østen bruker religiøst betingede happenings for å skjule den virkelige tilstanden.

Internasjonale medier
Hvis det er slik det henger sammen - som det blir spekulert gjennom lederen i International Herald Tribune og fra The Guardians Midt-Østen korrespondent, så kan det være gode nyheter med tanke på fortsettelsen. Dersom Iran ikke lykkes eller går fullt ut for en forening av "alle gode krefter", vil det hele kunne dø hen fordi dette er statsstøttede opptøyer med vikarierende motiver. Det er omtrent iscenesatt av sikkerhetsstyrker som synes det er greit at befolkningen får ventilere sin frustrasjon mot noe, bare det ikke er mot dem.

Finner Iran klangbunn for noe mer alvorlig, som en større revolusjon som forener den muslimske verden, er vi virkelig ute og kjører.

Frihetssøkende
Går vi ut fra at det er liten sjanse for at det skal komme så langt, er episoden langt mindre alvorlig enn det den har vært fremstilt som. Men det som er alvorlig, og som aldri slutter å forbause, er de europeiske muslimenes harde reaksjoner. Ta en mann som Mullah Krekar. Kom han ikke hit for å oppleve frihet. Og hva skjer når han ser den minste tendens til det vi kaller frihet, nemlig trykkefriheten, gjerne brukt på en tåpelig måte, så går han fra konseptene og brøler på å få importert tilstander som er til forveksling lik de han og andre " frihetssøkende" snyltere rømte fra.

Kanskje har de ti forfatterne rett. Kanskje vi alle burde trykket tegningene bare for å fortelle at det de kom hit for å finne, fremdeles finnes. Og at det er en slags take it or leave it situasjon.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.