*Nettavisen* Nyheter.

Friheten fjernes fra internett

Foto: Shutterstock (Shutterstock)

Den friheten vi har hatt på internett er i ferd med å bli borte.

24.02.09 18:18

I Sverige går rettssaken mot The Pirate Bay sin gang, men det er på andre arenaer i verden fildelingskampen for tiden virkelig skaper ringvirkninger.

Må blokkere The Pirate Bay
I Danmark har rettighetshaverne foreløpig vunnet fram i kampen mot at alle landets nettleverandører skal blokkere tilgangen til The Pirate Bay, og nå har også denne kampen beveget seg til Norge også. Telenor trues med søksmål fra en samlet film- og platebransje om de ikke blokkerer kundenes tilgang til fildelingstjenesten innen starten av mars.

Telenor opplyser tirsdag til Nettavisen at de ikke har noe nytt å melde om denne saken før mot slutten av uken, eller i neste uke. Selskapets første reaksjon var at dette var noe de i utgangspunktet ikke ønsket, og dermed blir det trolig rettssak.

Og hvis presidens fra andre land skal legges til grunn for en slik sensur, så kan det se stygt ut. Frankrike har for lengst innført lover som fører til at avslørte fildelere kan miste internett, selv om EU ikke har vært tilhenger av dette.

Irsk nettilbyder blokkerer alt
Ars Technica meldte rett før helgen av Irlands største nettleverandør, Eircom, har gitt opp å kjempe mot underholdningsbransjen. Nettleverandøren har gitt etter for press fra den irske musikkindustriens interesseorganisasjon IRMAs krav om at selskapet skal blokkere «nettsider som tillater brukere å bytte filer», og selskapet har inngått en avtale om at de ikke skal motsette seg noen krav som fremmes for retten. Det betyr at kravene automatisk vil bli innvilget med rettens velsignelse.

Nettleverandøren har fra ført godtatt en ordning der de skal kutte nettilkoblingen til fildelere som blir avslørt, men dette var altså ikke nok.

IRMA har nå sendt ut Irlands resterende nettleverandører der de trues med søksmål om de ikke følger etter Eircom.

Kontroversiell lov utsatt
I New Zealand er det også store ting på gang. Landet er i ferd med å innføre det som trolig er verdens strengeste antifildelingslov, der nettleverandører blir pålagt å fjerne nettilkoblingen til brukere som bare får tre anklager for å bryte opphavsretten. Bevis skal ikke være nødvendig, og landet har blant mange ansett som et uttestingsland av tøffere lovgivninger.

Loven skulle i utgangspunktet tre i kraft 28. februar, men nå har landets statsminister John Key bestemt seg for å utsette dette til 27. mars, slik at nøyaktige retningslinjer kan komme på plass.

- Fordi paragraf s92A har skapt betydelig offentlig bekymring, så er det viktig å ha helt klarhet i hvordan denne paraben vil bli implementert i praksis, forteller sjefen for interesseorganisasjonen til landets nettleverandører ifølge The New Zealand Herald.

Synes motstand er en uting
Nettleverandørene og rettighetshaverne har derfor en ekstra måned på å komme fram til enighet, og det er ikke småting de diskuterer. Nettleverandørene mener det skal foreligge beviser som er streke nok til å holde i retten, og de ønsker at nettbrukerne kan komme med innsigelser som kan stoppe prosessen.

Dette ser ikke New Zealands interesseorganisasjon for platebransjen (RIANZ) særlig blidt på. De mener at en mulighet til å bestride anklagene vil føre til at man «risikerer å dra ut prosessen med å terminere tilkoblingen etter ønske fra kunden », melder Ars Technica.

De mener også at de ikke trenger å legge frem noen sterkere bevis, fordi ingen av deres bevis noen gang er blitt motvist i retten.

Vil at de skal bevise uskyld
I stedet ønsker gruppen en løsning der brukerne må legge fram bevis på hvorfor de mener at rettighetsbruddene ikke har foregått på deres nettilkobling.

Nøyaktig hvordan de mener at kundene skal bevise at noe ikke har foregått er høyst usikkert.

To advarsler - og ut
Rettighetshaverne og nettbransjen er også høyst uenige om hvor mange advarsler man skal få. Nettleverandørene vil ha en løsning der den tredje advarselen en kunde får over en 18-måneders periode vil fungere som en slags «siste advarsel», og at neste anklage vil føre til frakobling. Rettighetshaverne mener at to advarsler er mer enn nok før man fjerner noens tilkobling til internett.

Et annet usikkerhetsmoment rundt systemet er hvorvidt disse tre advarslene bare skal gjelde for privatkunder eller også for store bedrifter. Rettighetshaverne ønsker ikke å forskjellsbehandle privatkunder eller en bedrift med 500 ansatte.

- Enhver ansvarlig bedrift som tilbyr internett til sine ansatte som mottar en advarsel bør ta kontakt med sin nettilbyder og sette i gang tiltak som vil stoppe opphavsrettsbruddene på sine nettverk, skriver RIANZ i et brev.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.