RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: AFP (Afp)

Friheten til Sarah (32) koster tre mill.

Sist oppdatert:
USA må betale kjempekausjon til Iran for å få løslatt syk fotturist.

Iranske myndigheter opplyser at de er villig til å frigjøre én av tre amerikanske turister, som ble pågrepet i Iran i fjor.

Sjefsaktor i Teheran, Abbas Jafari-Dolatabadi, sier at amerikaneren Sarah Shourd kan bli løslatt og forlate Iran mot en kausjon på 500.000 dollar. Dette tilsvarer drøyt tre millioner norske kroner.

Aktoren har blokkert president Mahmoud Ahmadinejads plan om å løslate 32-åringen for å vise godvilje.

Lider av sykdom
Moren til 32-åringen hevder at datteren blir nektet nødvendig legebehandling i fengselet, deriblant undersøkelse av en klump i det ene brystet.

Sykdom er grunnen til at iranske myndigheter nå er villige til å løslate kvinnen.

- Basert på meldinger om sykdom, og godkjenning fra dommeren, så vil hennes kausjon bli satt til 500.000 dollar. Og hvis kausjonen blir betalt, så er hun fri til å gå, sa sjefsaktor Jafari-Dolatabadi under en pressekonferanse søndag, melder BBC.

Krysset grensen ved feiltakelse
Shourd og to menn, Shane Bauer og Josh Fattal, ble pågrepet da de befant seg på grensen mellom Iran og Irak i juli, 2009.

- De to andre pågrepne amerikanske fotturistene vil forbli i fengsel, sa Jafari-Dolatabadi.

Familiene sier amerikanerne krysset grensen til Iran ved en feiltakelse da de var på fjelltur i den irakiske fjellregionen Khormal.

Iranske myndigheter hevder imidlertid at amerikanerne er spioner, og har planer om å straffefølge dem for spionasje.

Fengslet uten tiltale
Men amerikanerne holdes fortsatt i varetekt uten tiltale i det beryktede Evin-fengselet i den iranske hovedstaden – ett år etter pågripelsen.

Alle amerikanerne er uteksaminert fra det prestisjetunge Berkeley-universitetet i California. Amerikanske myndigheter hevder de er uskyldige.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere