*Nettavisen* Nyheter.

Frikjent etter 19 år

Åge Vidar Fjell (tv) etter at han endelig ble frikjent av Borgarting lagmannsrett. Støttespiller Tore Sandberg og advokat Ole M.Melan Foto: Holm, Morten (Scanpix)

Borgarting lagmannsrett har frikjent Åge Vidar Fjell - 19 år etter drapsdommen.

15.09.09 12:49

For en snau måned siden kom begjæringen fra Riksadvokaten om at Åge Vidar Fjell må frifinnes for drapet han ble dømt for i 1990. Det skjedde etter at Gjenopptakelseskommisjonen i fjor besluttet å gjenoppta saken. 58-åringen ble dømt for å ha drept sin nabo, Olav Martinius Fjeld, i Kilebygda i Skien. Nå har Borgarting lagmannsrett fulgt innstillingen fra Riksadvokaten og frikjent Fjell, melder Varden.

Vil fremme erstatningskrav
- Dette er en stor lettelse. Rettsmøtet var fort unnagjort på noen minutter, og Åge Vidar godtok dommen på stedet, forteller den ene av Fjells advokater, Ole-Martin Meland, til Nettavisen. Sammen med advokat Johnny Sveen skal han forberede et erstatningskrav på inntil 20 millioner kroner så fort dommen er rettskraftig. Den må først bekreftes av Riksadvokaten.

- Kravet vil være begrunnet i at Fjell er frarøvet en stor del av sitt liv. Det var en veldig streng dom som han sonet fullt ut, sier Meland.

Viser til mental helse
Frifinnelsen bygger ikke på en vurdering av skyldspørsmålet eller bevisene i saken, men på Fjells mentale status. I Riksadvokatens innstilling het det at Fjell var psykisk utviklingshemmet i høy gad da drapet fant sted. «Han må dermed anses som utilregnelig i strafferettslig forstand og uten skyldevne på handlingstiden».

Skal feire med brus

- Jeg skal feire frifinnelsen med en brus, svarte Fjell da han ble spurt om hvordan han skal feire frifinnelsen ifølge Varden.

Fjells advokater Ole M. Meland og Johnny Sveen var begge til stede under rettsmøtet. Det samme var Tore Sandberg, privatetterforskeren som har kjempet for å få saken gjenopptatt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.